POMIDOR I JEGO WŁAŚCIWOŚCI
POMIDOR
Jego kariera rozpoczęła się na dobre dopiero w wieku XIX. Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej. Na kilka wieków przed Kolumbem uprawiali go Indianie. Spożywają go niemal wszyscy. Zwiera witaminę A, B1, B2, C, PP, D, E i K. Kosmetolodzy twierdzą, że owoce te doskonale regenerują skórę i opóźniają jej starzenie. Witaminy C i E w nich zawarte wiążą wolne rodniki i w ten sposób zapobiegają wiotczeniu skóry oraz tworzeniu się zmarszczek. Witaminy K i PP odpowiadają za jej zdrowy koloryt. Zatem szklanka soku pomidorowego wypita codziennie zapewni urodę i przedłuży młodość. Sok pomidorowy zmieszany z gliceryną (1 łyżeczka) doskonale wzmacnia skórę dłoni. Amerykanie w swoich poszukiwaniach substancji roślinnych – zdolnych zablokować proces wzrostu tkanki rakowej w ludzkim organizmie, a równocześnie nie wywołujących szkodliwych dla zdrowia objawów ubocznych – odkryli, że takie właściwości mają pomidory. Zawierają one bowiem kwasy: parakumarowy i chlorogenowy, które są zdolne niszczyć substancje rakowe zanim zdołają one zaatakować zdrowe komórki ludzkiego organizmu.
Źródło: Zbigniew Ogrodnik "Przepisy na zdrowie"