piątek, 3 kwietnia 2015

JAJKO NATURALNA MULTIWITAMINA !


Znalezione obrazy dla zapytania jajkoNaturalna multiwitamina

Są tak bardzo odżywcze, że czasem nazywa się je wręcz "naturalnymi multiwitaminami". Mimo to niektórzy się ich obawiają, przekonani, że nadmiar jajek może podnieść poziom cholesterolu i zaszkodzić zdrowiu. Niepotrzebnie - to jedne z najzdrowszych pokarmów świata!

Jajko ma nieoceniony skład

Jajka zawierają przede wszystkim mnóstwo witamin - B12, B2, A, B5, E. Jest w nich też kwas foliowy, selen, wapń, żelazo, potas, cynk, magnez, pełnowartościowe białko, dobre tłuszcze. W zasadzie jedno duże jajko zawiera niewielkie ilości prawie każdej witaminy i pierwiastków niezbędnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Warto przy tym pamiętać, że praktycznie wszystkie składniki odżywcze obecne są w żółtku. Na korzyść jajek przemawia jeszcze fakt, że sporej wielkości jajo ma niespełna 80 kalorii.

Jajko zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy

Już wiesz, że jajko jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest nam niezbędne do życia. Wystarczy dodać, że wyraz "proteina" (inaczej białko) pochodzi od greckiego słowa "protos" oznaczającego pierwszy albo najważniejszy składnik. Białka zbudowane są z aminokwasów - te łączą się ze sobą, tworząc cegiełki budulcowe. Aminokwasy dzielimy na niezbędne (organizm sam ich nie wytwarza) oraz te, które organizm może syntezować samodzielnie. Istnieje dziewięć aminokwasów niezbędnych (egzogennych), które muszą być dostarczane wraz z jedzeniem. Jajko zawiera je wszystkie w odpowiednich proporcjach, ma zatem doskonałą wartość biologiczną.

Jedzenie jajek może podnieść poziom dobrego cholesterolu

Niektórzy twierdzą, że jajka podnoszą poziom złego cholesterolu i dlatego produkty te szkodzą sercu. To prawda, że w jednym jajku, a dokładnie w żółtku jest 212 mg cholesterolu. Uwaga jednak - sam fakt, że jakiś produkt zawiera cholesterol, nie oznacza jeszcze, że podniesie on jego poziom w organizmie. Wątroba bowiem produkuje taką ilość cholesterolu, jaka jest mu potrzebna - ma wewnętrzny mechanizm regulacyjny. Poza tym pamiętajmy też, że cholesterol stanowi niezbędny czynnik w funkcji życiowej organizmu i nie można go traktować jako substancji niebezpiecznej.

Mało tego - są badania, z których wynika, że jajka mogą korzystnie wpływać na poziom dobrego cholesterolu we krwi. Z analiz uczonych na uniwersytecie w Connecticut płynie wniosek, że trzy jajka dziennie obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podwyższają dobrego (HDL). Z innych zagranicznych badań wynika nawet, że nie ma powiązania między spożyciem jajek a chorobami serca.

Jajko zawiera dużo cennej choliny

Cholina to organiczny związek chemiczny, który wchodzi w skład niektórych fosfolipidów - te ostatnie stanowią istotny składnik budowy błony komórkowej. Jest niezbędna do prawidłowej budowy i funkcjonowania każdej komórki naszego ciała. Początkowo zaliczano ją do witamin z grupy B. Obecnie jednak uważa się ją za substancję witaminopodobną.

Cholina odpowiada za wiele funkcji życiowych. Przede wszystkim stymuluje rozwój mózgu. Ważną jej funkcją jest udział w transporcie i metabolizmie cholesterolu oraz innych tłuszczów. Wpływa także na pracę wątroby i nerek. Brak choliny hamuje wiele procesów. Dostarczanie tego związku jest szczególnie istotne w przypadku ciężarnych kobiet. Organizm człowieka nie produkuje jednak wystarczającej ilości tej substancji, dlatego musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Jajko jest znakomitym źródłem tego związku - dorosłemu człowiekowi wystarczą dwa duże jajka na dzień.

Jajko zawiera dużo luteiny i zeaksantyny

W jajku obecne są dwa wyjątkowe antyoksydanty, które mają bezcenny wpływ na wzrok. To luteina i zeaksantyna - oba znajdują się w żółtku. Luteina jest naturalnie występującym w przyrodzie żółtopomarańczowym barwnikiem należącym do grupy karotenoidów. Stanowi odżywcze wsparcie dla oczu oraz skóry; przede wszystkim chroni przed uszkodzeniem siatkówki. Zeaksantyna natomiast jest siostrzanym barwnikiem luteiny. Oba te związki koncentrują się w obrębie tkanek narządu wzroku, pełniąc funkcję ochronną.

Z badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych wynika, że zarówno Amerykanie, jak i Europejczycy przyjmują za mało luteiny. Naukowcy odkryli też, że zarówno luteina, jak i zeaksantyna obniżają ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej czy zaćmę. W magazynie The American Journal of Clinical Nutrition pojawiły się wyniki badań, z których wynika, że wystarczy spożywać ok. półtora żółtka dziennie (dokładnie: 1,3) przez 4,5 tygodnia, by poziom luteiny wzrósł o 28-50 proc., a zeaksantyny - o 114-142 proc.

Jajka zjedzone na śniadanie pomagają schudnąć

Zawierają jedynie śladowe ilości węglowodanów, za to dużo białka i dobrego tłuszczu. Dzięki temu zajmują wysokie miejsce wśród produktów, które gwarantują uczucie sytości. Nie powinien być więc zaskoczeniem fakt, że jedzenie jajek na śniadanie może przyczynić się do utraty tkanki tłuszczowej - potwierdziły to badania. Testy przeprowadzone na Pennington Biomedical Research Centre w Luizjanie wśród 20 otyłych ochotników wykazały, że osoby, którym na śniadanie podawano jajka, później odczuwały mniejszy apetyt, dzięki czemu zjadały mniej.

Przeprowadzono jeszcze inne badania - jedna grupa jadła jajka na śniadanie, podczas gdy druga pieczywo z identyczną liczbą kalorii. Po 8 tygodniach okazało się, że pierwsza grupa schudła o 65 proc. więcej, straciła o 16 proc. więcej tłuszczu, o 61 proc. poprawiła swoje BMI, a obwód pasa w tej grupie zmniejszył się średnio o 34 proc.