środa, 3 czerwca 2015

Seler – polski żeńszeń

Mało kto docenia to warzywo, które o dziwo ,przez swoje wartości dorównuje rozpowszechnionemu już w Polsce korzeniowi żeńszenia.
Zarówno liście jak i korzeń zawierają 1.5 raza więcej wit. C niż cytryna(w 100g-100mg tej witaminy) Ponadto witaminy z grupy B (B1,B2,PP)oraz E ,prowitaminę A , także pierwiastki: potas, wapń, cynk, fosfor i magnez sprawiają ,że seler wzmacnia układ nerwowy i skutecznie uspokaja, poprawia trawienie, działa żółciotwórczo i moczopędnie.
Wzmacnia odporność organizmu. Poprawia pracę nerek i pęcherza. Jest stosowany w kuracjach odchudzających i odtruwających organizm z toksyn.Wspomaga leczenie cukrzycy (wyrównuje poziom cukru) oraz reumatyzmu i artretyzmu. Seler połączony z czosnkiem leczy miażdżycę, zaś wywar z liści pity z mlekiem łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych.
Sok z liści lub korzenia selera – połączony pół na pół z sokiem jabłkowym pity na czczo gwarantuje nam zdrowie, dobre samopoczucie smukłą figurę, ładną cerę i zdrowe włosy.
Maseczka rozjaśniająco-witaminowa  – obrany ze skórki korzeń selera ucieramy na nierdzewnej tarce, dodajemy twarożek i robimy z tego jednolitą papkę. Nakładamy ją na twarz szyję i dekolt na 15-20 min.
Podobnie jak żeńszeń seler to najbardziej znany w Polsce afrodyzjak.