piątek, 19 czerwca 2015

Lecznicze właściwości wiśni.


Znalezione obrazy dla zapytania wiśnie
Wiśnia uprawiana jest jako drzewo owocowe, choć czasem można ją spotkać jako roślinę ozdobną, np. w parkach czy ogrodach. Hoduje się ją od ponad dwóch tysięcy lat. Medycyna ludowa zalecała jedzenie wiśni w leczeniu kamicy nerkowej czy schorzeń pęcherza moczowego. Do dziś sok z wiśni jest uważany w medycynie naturalnej za środek chroniący przed zaburzeniami serca. Ten pyszny, letni owoc kryje w sobie wiele zdrowych tajemnic.
Oto 9 z nich:
1. Zmniejsza ból mięśni
Jeśli lubicie biegać, a czujecie jakieś bóle i sztywność mięśni po długim treningu – pomogą wiśnie. Badania przeprowadzone przez Wydział Ortopedii na Uniwersytecie Zdrowia i Nauki w Portland wykazały, że kwaśny sok wiśniowy zmniejsza bóle mięśniowe po dużym wysiłku.
2. Obniża ciśnienie krwi
Wiśnie to doskonałe zdrowe uzupełnienie diety wszystkich tych, którzy cierpią z powodu wysokiego ciśnienia krwi. Owoce te są bogatym źródłem potasu i wapnia, które znacznie obniżają poziom sodu (i alkoholu we krwi!), a w konsekwencji także ciśnienie tętnicze.
3. Lepiej i dłużej spać
To dość zaskakujące, że dzięki wiśniom możemy spać dłużej i lepiej! Dowiedli tego naukowcy z USA, Wielkiej Brytanii i RPA, którzy zbadali 20 osób podzielonych na dwie mniejsze grupy. Co się okazało, uczestnicy jednej z nich pili kwaśny sok wiśniowy raz w tygodniu, a druga grupa dostawała wodę. Wyniki wyraźnie pokazały, że u grupy, w której podawano sok wiśniowy sen był dłuższy (średnio około 40 minut) i dużo spokojniejszy niż u uczestników grupy drugiej.
4. Pomogą utrzymać prawidłowa wagę ciała
Wiśnie to lekka i bardzo zdrowa przekąska, doskonała alternatywa np. dla słodkich i czekoladowych wafli. Kubek wiśni, to tylko 100 kalorii w połączeniu z jogurtem będzie bardziej sycącym deserem.
5. Pomaga w profilaktyce raka
To chyba jedna z najcenniejszych właściwości wiśni, czyli jej przeciwutleniacze. To one są kluczowe w walce z wolnymi rodnikami, które mają tendencję do uszkodzenia komórek i zwiększają ryzyko choroby nowotworowej. W wiśniach znajdziemy takie antyoksydanty jak: cyjanidyno, antocyjanów, Queritrin i kwas elagowy.
6. Przynoszą ulgę w bólu
Według badań prof Muralee Nair z Michigan State University College Rolnictwa i Zasobów Naturalnych wiśnia może być alternatywą dla aspiryny czy ibuprofenu w walce z umiarkowanym bólem. Już 20 sztuk tego owocu powinno przynieść ulgę w bólu.
7. Chroni przed o chorobą Alzheimera 
To choroba spowodowana przez stopniowe niszczenie neuronów mózgu. Wiśnie, jako że są doskonałym źródłem fenoli i antocyjanów, które przyczyniają się do wzmocnienia złącz neuronowych. Dzięki temu owoce te mogą stanowić element ochronny w profilaktyce przed chorobą Alzheimera.
8. Chroni przed zapaleniem stawów
Istnieje sporo badań, które wykazały, że wiśnia ma właściwości przeciwzapalne i może pomóc cierpiącym na zapalenie stawów.
9. Poprawia wzrok
To przeciwutleniacze i witamina A obecna w wiśniach jest zbawienna dla zdrowia naszych oczu.