poniedziałek, 22 czerwca 2015

Truskawki w miodzie według przepisu Michała Tombaka.



Dziś mam dla nas wszystkich niespodziankę od Pana Michała Tombaka
Fenomenalny przepis na truskawki w miodzie.
Właściwości zdrowotne truskawek są dobrze znane i zbadane, dlatego nie będziemy się długo na ten temat rozpisywać, dość powiedzieć, że owoce te charakteryzują się wysoką zawartością wit., C znacznie wyższą niż w owocach cytrusowych oraz witaminą młodości E. Ale truskawki nęcą nas również swoim wyglądem i aromatem. Wszyscy dokładnie znamy ich smak i z niecierpliwością czekamy na początek czerwca, kiedy możemy znów sięgnąć po świeże truskawki, dopiero co zerwane z krzaczków. I tu właśnie pojawia się owa niespodzianka od Pana Profesora, która sprawi, że tym świeżym smakiem i aromatem truskawek będziemy mogli cieszyć się w okresie, w którym najmniej się tego spodziewamy. Wszystko dzięki fantastycznym zaletom miodu.

"Przepis na truskawki w miodzie:
O walorach miodu, można by opowiadać bardzo długo, ale nie wszyscy wiedzą, że miód ma niesamowite właściwości konserwujące. Oczywiście ze względów ekonomicznych nie są one wykorzystywane na skalę przemysłową, ale my możemy dzięki nim zrobić sobie miły prezent np.: na Boże Narodzenie albo Sylwestra.
Jeśli teraz, kiedy na straganach możemy kupić świeże truskawki, zatopimy je w miodzie, to w zimę, gdy ich skosztujemy, poczujemy dokładnie ten sam niezmieniony smak i aromat.
Składniki:
-świeże, zdrowe truskawki średniej wielkości
-miód w postaci płynnej, najlepiej akacjowy (pojawia się jako pierwszy w okolicach czerwca, i nie krystalizuje się, a dodatkowo jest dobrze tolerowany przez osoby mające uczulenie na produkty pszczelarskie)
- słoik (min. litrowy)
Przygotowanie:
Dokładnie umyć truskawki, usunąć szypułki, dobrze osuszyć. Proszę zwrócić uwagę, aby wybrać najzdrowsze okazy. Owoce nie mogą być zbyt miękkie czy nadpsute. Osuszone truskawki układamy delikatnie w słoiku, a następnie zalewamy je miodem tak, aby dokładnie wypełnił przerwy między owocami i całe je zakrył. Następnie słoik zakręcamy i przechowujemy w ciemnym, zimnym pomieszczeniu, a najlepiej w lodówce, gdzie trzymamy go nieprzerwanie, aż do zimy.
Zróbcie sobie prezent i otwórzcie słoik w Wigilię albo w Sylwestra, niezmieniony smak truskawki o tej porze roku – bezcenny, a dodatkowym atutem będzie to, że wartość odżywcza tych owoców będzie taka sama jak, tych zerwanych dzisiaj z krzaczka.
Smacznego i na zdrowie
M.T.”

Żródłó:https://www.facebook.com/tombakfanclub?fref=nf