NIE WSZYSTKIE TREŚCI Z OPUBLIKOWANYCH MATERIAŁÓW, ODZWIERCIEDLAJĄ POGLĄDY ADMINISTRATORA STRONY.
piątek, 11 grudnia 2015
Zastanowiłas się kiedyś jak jest pozyskiwany puch na Twoją kurtkę, kołdre i poduszkę?
Zastanowiłas się kiedyś jak jest pozyskiwany puch na Twoją kurtkę, kołdre i poduszkę?
"Niemiecki ekolog oskarża: Polacy torturują gęsi!
Blady strach padł na polskich hodowców gęsi. Szef ekologicznej organizacji Four Pawns z Niemiec nawołuje, żeby nie kupować mięsa z polskich gęsi, ponieważ ptaki u nas są rzekomo torturowane. Tą torturą ma być coroczne skubanie żywych gęsi z piór!
Ponad 90 procent wyprodukowanego u nas mięsa z gęsi eksportujemy właśnie do Niemiec. Jeżeli niemieckim ekologom uda się akcja bojkotu naszego drobiu, to rolnicy mogą naprawdę dużo stracić.
Ekolodzy przekonują bowiem na swojej stronie internetowej, że robiony od wieków podskub jest prawdziwą torturą. Zbierają podpisy pod apelem do Unii Europejskiej o wprowadzenie całkowitego zakazu podskubywania ptaków"
Okazuje się, że nawet niewinne z pozoru kurtki puchowe kryją krwawy sekret: aby wypchać puchem jedną kurtkę trzeba oskubać z pierza 3-4 ptaki, najczęściej gęsi. Jako że najlepsze rezultaty daje ręczne skubanie wiele z nich pozbawia się pierza na żywca pozostawiając ptaki z krwawiącymi ranami, często zszywanymi bez znieczulenia.
Zabieg powtarza się dwa razy w przypadku szarych gęsi i do trzech razy w przypadku gęsi białych. Metoda jest szczególnie popularna na Węgrzech, ale praktykuje się ją także w innych krajach w tym w Rosji, w Mołdawii i w Polsce.
Innym źródłem gęsiego pierza są farmy, na których hodowane są ptaki na foie gras. Metody ich zabijania są tak brutalne, że zakazano ich m.in. w Austrii, Niemczech, Czechach, Polsce, Holandii, Izraelu, Szwajcarii, Afryce Południowej, Luksemburgu, Danii i większości stanów w Ameryce.
Dobra wiadomość jest taka, że organizacja reprezentująca przemysł pierza i piór The European Down & Feather Association zapowiada wprowadzenie certyfikatów etycznych hodowli, które pomogą odróżnić "eko" pierze.
Zła, że na chwilę obecną prawie nikt, w tym producenci puchowych kurtek, nie może być w 100-procentach pewny pochodzenia pierza - łańcuch dostawców jest zbyt długi, aby dokładnie określić jego pochodzenie.
Zdecydujecie się na puchowe kurtki tej zimy?
Zastanów się. Wybór zawsze należy do Ciebie. Nie musisz wspierać okrucieństwa.
Zastanowiłas się kiedyś jak jest pozyskiwany puch na Twoją kurtkę, kołdre i poduszkę?
"Niemiecki ekolog oskarża: Polacy torturują gęsi!
Blady strach padł na polskich hodowców gęsi. Szef ekologicznej organizacji Four Pawns z Niemiec nawołuje, żeby nie kupować mięsa z polskich gęsi, ponieważ ptaki u nas są rzekomo torturowane. Tą torturą ma być coroczne skubanie żywych gęsi z piór!
Ponad 90 procent wyprodukowanego u nas mięsa z gęsi eksportujemy właśnie do Niemiec. Jeżeli niemieckim ekologom uda się akcja bojkotu naszego drobiu, to rolnicy mogą naprawdę dużo stracić.
Ekolodzy przekonują bowiem na swojej stronie internetowej, że robiony od wieków podskub jest prawdziwą torturą. Zbierają podpisy pod apelem do Unii Europejskiej o wprowadzenie całkowitego zakazu podskubywania ptaków"
Okazuje się, że nawet niewinne z pozoru kurtki puchowe kryją krwawy sekret: aby wypchać puchem jedną kurtkę trzeba oskubać z pierza 3-4 ptaki, najczęściej gęsi. Jako że najlepsze rezultaty daje ręczne skubanie wiele z nich pozbawia się pierza na żywca pozostawiając ptaki z krwawiącymi ranami, często zszywanymi bez znieczulenia.
Zabieg powtarza się dwa razy w przypadku szarych gęsi i do trzech razy w przypadku gęsi białych. Metoda jest szczególnie popularna na Węgrzech, ale praktykuje się ją także w innych krajach w tym w Rosji, w Mołdawii i w Polsce.
Innym źródłem gęsiego pierza są farmy, na których hodowane są ptaki na foie gras. Metody ich zabijania są tak brutalne, że zakazano ich m.in. w Austrii, Niemczech, Czechach, Polsce, Holandii, Izraelu, Szwajcarii, Afryce Południowej, Luksemburgu, Danii i większości stanów w Ameryce.
Dobra wiadomość jest taka, że organizacja reprezentująca przemysł pierza i piór The European Down & Feather Association zapowiada wprowadzenie certyfikatów etycznych hodowli, które pomogą odróżnić "eko" pierze.
Zła, że na chwilę obecną prawie nikt, w tym producenci puchowych kurtek, nie może być w 100-procentach pewny pochodzenia pierza - łańcuch dostawców jest zbyt długi, aby dokładnie określić jego pochodzenie.
Zdecydujecie się na puchowe kurtki tej zimy?
Zastanów się. Wybór zawsze należy do Ciebie. Nie musisz wspierać okrucieństwa.
Zastanowiłas się kiedyś jak jest pozyskiwany puch na Twoją kurtkę, kołdre i poduszkę?
"Niemiecki ekolog oskarża: Polacy torturują gęsi!
Blady strach padł na polskich hodowców gęsi. Szef ekologicznej organizacji Four Pawns z Niemiec nawołuje, żeby nie kupować mięsa z polskich gęsi, ponieważ ptaki u nas są rzekomo torturowane. Tą torturą ma być coroczne skubanie żywych gęsi z piór!
Ponad 90 procent wyprodukowanego u nas mięsa z gęsi eksportujemy właśnie do Niemiec. Jeżeli niemieckim ekologom uda się akcja bojkotu naszego drobiu, to rolnicy mogą naprawdę dużo stracić.
Ekolodzy przekonują bowiem na swojej stronie internetowej, że robiony od wieków podskub jest prawdziwą torturą. Zbierają podpisy pod apelem do Unii Europejskiej o wprowadzenie całkowitego zakazu podskubywania ptaków"
Okazuje się, że nawet niewinne z pozoru kurtki puchowe kryją krwawy sekret: aby wypchać puchem jedną kurtkę trzeba oskubać z pierza 3-4 ptaki, najczęściej gęsi. Jako że najlepsze rezultaty daje ręczne skubanie wiele z nich pozbawia się pierza na żywca pozostawiając ptaki z krwawiącymi ranami, często zszywanymi bez znieczulenia.
Zabieg powtarza się dwa razy w przypadku szarych gęsi i do trzech razy w przypadku gęsi białych. Metoda jest szczególnie popularna na Węgrzech, ale praktykuje się ją także w innych krajach w tym w Rosji, w Mołdawii i w Polsce.
Innym źródłem gęsiego pierza są farmy, na których hodowane są ptaki na foie gras. Metody ich zabijania są tak brutalne, że zakazano ich m.in. w Austrii, Niemczech, Czechach, Polsce, Holandii, Izraelu, Szwajcarii, Afryce Południowej, Luksemburgu, Danii i większości stanów w Ameryce.
Dobra wiadomość jest taka, że organizacja reprezentująca przemysł pierza i piór The European Down & Feather Association zapowiada wprowadzenie certyfikatów etycznych hodowli, które pomogą odróżnić "eko" pierze.
Zła, że na chwilę obecną prawie nikt, w tym producenci puchowych kurtek, nie może być w 100-procentach pewny pochodzenia pierza - łańcuch dostawców jest zbyt długi, aby dokładnie określić jego pochodzenie.
Zdecydujecie się na puchowe kurtki tej zimy?
Zastanów się. Wybór zawsze należy do Ciebie. Nie musisz wspierać okrucieństwa.