wtorek, 16 lutego 2016

Dodatki do żywności E433 i E566 przyczyną otyłości i cukrzycy, twierdzą naukowcy.

Źródło: Flickr/Robert Couse-Baker/CC BY 2.0
Brytyjscy uczeni opublikowali wyniki badań, dotyczące dodatków do żywności E433 i E566. Badacze uważają, że są one przyczyną otyłości i cukrzycy. E433 i E566 są aplikowane do żywności przez producentów, aby zapobiegać oddzielaniu wody od mieszaniny produktu.
Naukowcy wielokrotnie przeprowadzali badania, aby poznać wpływ tych dodatków na żywy organizm. Na przykład udowodniono, że serwowanie tych środków konserwujących gryzoniom, wywoływał u nich stan zapalny jelit.
W innym doświadczeniu, eksperci symulowali warunki jelitowe w probówkach. Wpływ E433 (polisorbat 80) i E566 (karboksymetyloceluloza) na mikroflorę był ujemny. Ogólnie rzecz biorąc, efektem eksperymentu było wywołanie procesów, które prowadzą do rozwoju otyłości i cukrzycy. Brytyjczycy planują przeprowadzić swoje eksperymenty na wolontariuszach, aby potwierdzić wyniki swoich badań.