poniedziałek, 7 marca 2016

Herbatka imbirowa przeciw nowotworom i stanom zapalnym.


Imbir od starożytności znany ze swej skuteczności w leczeniu między innymi stanów zapalnych czy mdłości, jak się okazuje zabija również komórki nowotworowe.
Naukowcy z Uniwersytetu Michigan odkryli, że imbir hamuje wzrost i zabija komórki nowotworowe raka jajnika  oraz reguluje stężenie czynników angiogennych.
Inne badania wykazały skuteczne działanie w innych typach rakach.
Chodzi o konkretny składnik imbiru zwany 6-shogaol, który niszczynowotworowe komórki macierzyste. Jak zauważają naukowcy, chemioterapia nie jest skuteczna niszczeniu komórek macierzystych, a te są odpowiedzialne za wzrost, nawroty i przerzuty.
Z wyników badań:
„Komórki macierzyste nowotworowe stanowią poważną przeszkodę w terapii nowotworowej, ponieważ są odpowiedzialne nawroty i  złe rokowania. Co więcej  są odporne na paklitaksel, doksorubicynę, 5-fluorouracyl i platynowe leki przeciwrakowe i generalnie odporne na chemioterapie, dlatego każda naturalna substancja, która daje obiecujące rezultaty, powinna być dokładnie przebadana pod kątem zastosowania w leczeniu”
Oprócz  wykorzystania imbiru w leczeniu i prewencji raka, korzeń ma wiele innych właściwości  m.in przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne i  przeciw-pasożytnicze.
Jest bogaty w witaminę C, magnez i inne minerały, a jego spożywanie jest niezwykle korzystne dla ogólnego stanu zdrowia.  Jest znany ze swej długiej historii stosowania w celu poprawy trawienia, łagodzenia bólu, podnoszenia odporności, chorobach układu krążenia, astmy, migreny i wielu innych.
Herbatka imbirowa przeciw nowotworom
Jednym z najlepszych sposobów, aby wykorzystać jego właściwości jest herbatka imbirowa. Wystarczy pokroić mały kawałek imbiru i gotować ok 15-20 minut.
Lub zastosować przepis, który dodatkowo wzmocni jego działanie
Składniki
1/4 łyżeczki pokrojonego imbiru
1/4 łyżeczki  kurkumy
Szklanka wody
Mleko kokosowe
Miód 
Do wrzątku dodać kurkumę i imbir,  gotować  7-10 minut. Przecedzić dolać trochę mleka kokosowego lub oleju kokosowego, po przestygnięciu dosłodzić miodem.\