środa, 6 kwietnia 2016

Lubisz Nutellę? Dowiedz się dlaczego nie powinieneś jej jeść

Najstraszniejszą rzeczą,  o której ludzie nie wiedzą  jest to, że Nutella zawiera glutaminian sodu (MSG), znany również jako E621. To jest sprytnie ukryte wewnątrz nazwy sztucznego aromatu „wanilina”, która jest oznakowana na każdym słoiku Nutelli. Zawiera również toksyczny GMO emulgator-  lecytynę sojową oraz olej palmowy.

Nutella została wprowadzona w 1964 roku przez włoską firmę Ferrero, która nadal produkuje ten produkt. Jako dzieci uwielbialiśmy  Nutellę w latach 70. i 80., ale rodzice wtedy nie zwracali za wiele uwagi na etykiety ze składnikami.
Według oficjalnej strony internetowej Nutelli, składniki są następujące: „cukier, olej palmowy, orzechy, kakao, mleko odtłuszczone, serwatka (z mleka), lecytyna sojowa jako emulgator, wanilina:  sztuczny aromat”. Nutella twierdzi, że ich produkt nie  zawiera „żadnych sztucznych barwników i sztucznych konserwantów” A przecież każdy jeden ze składników jest mocno przetworzony, co oznaczałoby, że w Nutelli nie ma naturalnych składników.
Wanilina: sztuczny aromat ( zawiera MSG)
Gdy większość ludzi widzi nazwę waniliny, myślą o wanilii. Jednakże, jest to prawdopodobnie jeden z najbardziej szkodliwych składników Nutelli.  Zapach i smak wanilii są to tylko chemikalia. Dzięki technologii, można zrobić go tanio z ropy naftowej w laboratorium. Największym producentem waniliny w świecie są Chiny, a ponad 90% produktów spożywczych zawiera wanilinę z Chin, w tym Nutella. Najgorsze jest to, że wanilina zawiera nieoznakowany  MSG. Nie jest składnikiem odżywczym, witamina lub minerałem i nie ma żadnych korzyści dla zdrowia. MSG wykazuje działanie pobudzające na  mózg, więc  myślimy, że coś smakuje lepiej (niż w rzeczywistości jest), a tym samym jemy więcej.

Olej palmowy

O szkodliwości oleju palmowego przeczytaj tutaj: Unikaj produktów zawierających olej palmowy

Lecytyna sojowa

Lecytyna sojowa jest to produkt odpadowy zawierający rozpuszczalniki i pestycydy i ma konsystencję od lepkiego płyny do twardego plastiku. Jest  najczęściej używana  jako emulgator, aby powstrzymać wodę i tłuszcze przed  rozwarstwianiem  się w żywności, takich jak margaryna, masło orzechowe, czekoladowe cukierki, lody, śmietanka do kawy oraz jedzenie dla niemowląt. Pomaga również zapobiegać psuciu się produktów co sprawia, że jest  środkiem konserwującym i przedłuża trwałość rynkową. Większość soi na świecie jest obecnie zmodyfikowana genetycznie (GMO). Genetycznie zmodyfikowana soja zawiera wysokie stężenie toksyn.

Pozbawiona minerałów serwatka

Serwatka jest produktem ubocznym przy produkcji sera. Serwatka w proszku jest dodatkiem powszechnie używanym w środkach do smarowania, aby uniknąć koagulacji produktu. Wytwarza się ją przez suszenie serwatki, która została poddana obróbce cieplnej w celu usunięcia części minerałów. Stosowana  jest również jako pasza dla zwierząt, a także w przemyśle farmaceutycznym. Poziom demineralizacji tego rodzaju serwatki może przekraczać 90%, robiąc składnik ten całkowicie bezwartościowym  w kwestii odżywiania.
Więc wyrzuć to toksyczne smarowidło i poszukaj zdrowszej alternatywy.
Tłumaczenie: Olga Ka