sobota, 23 kwietnia 2016

Właściwości soku z brzozy.

By Jerzy Opioła - Praca własna, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3167982
Wiosna to idealny moment na pozyskiwanie świeżego soku z pnia brzozy. Taki napój świetnie wpływa na cały organizm. Szczególnie warto by zainteresowały się nim osoby skłonne do przeziębień i po przebytych przewlekłych chorobach... W inne pory roku świetnie sprawdza się herbata z ususzonych pąków brzozy. Dobrym rozwiązaniem są też sproszkowane liście.
  1. Jest źródłem wielu dobroczynnych substancji (np. naturalnych saponin i olejów)
  2. Wzmacnia odporność , pobudza energię życiową
  3. Jest bogaty w ogromne ilości minerałów i witamin ( wapń, potas, magnez, żelazo, witaminy z grupy B)
  4. Świetnie wpływa na trawienie i detoksykację
  5. Ma pozytywne działanie na nerki i drogi moczowe
  6. Wspomaga proces pocenia
  7. Pomaga wydalić z organizmu niebezpieczne dla niego jony sodu i chloru