By Flunse (Patrick Geltinger) - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=404343
Dodam od siebie może tylko to że wszystkie soki aby były pełno wartościowe muszą być wyciskane przez wyciskarkę wolno obrotową 70/80 obr. na min.
A dlaczego , dlatego że w tradycyjnych sokowirówkach przy dużych obrotach jet też duże tarcie
a wiadomo że jak tarcie to temperatura a jak temperatura to z witamin już nie wiele pozostanie.
Nie bez znaczenia jest też pole elektromagnetyczne które to powstałe przy wysokich obrotach ma również degradujący wpływ na wartość soku .
Należy pamiętać że witaminy z grupy A,D,E i K nie rozpuszczają się w wodzie , więc należy dodać odrobinę oleju .
No to trochę namieszałem a tak do tej pory rodzice kupowali dziecku soczek z świeżo wyciskanych owoców i warzyw na stoisku w jakimś centrum handlowym. Przekonani o jego wielkiej wartości , a tu klops sokowirówka tarcie , wysoka temperatura witaminy baj baj do tego bez tłuszczu(oleju)\nie rozpuszczone czyli nie przyswojone witaminy.
Ja tylko mówię co wiem ! A co Ty z tym zrobisz to już twoja sprawa!
Ryszard Piotr