wtorek, 12 lipca 2016

JAK OLIWA Z OLIWEK CHRONI PRZED CHOROBĄ ALZHEIMER'A

By Rodrigo Nuno Bragança da Cunha - English Wikipedia w:User:Rnbc, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=124464


Zgodnie z Narodowym Instytutem Zdrowia (USA), choroba Alzheimer’a – która okrada ludzi ze zdolności myślenia, pamięci i rozumowania – jest nieodwracalną, postępującą chorobą, która ostatecznie niszczy nawet zdolność wykonywania najprostszych czynności.

Nie ma żadnego leku i sposobu leczenia, który działałby na długo.

Czy to oznacza, że nie ma żadnej nadziei, aby zapobiec tej chorobie?
Przemysł farmaceutyczny nie oferuje jeszcze nic, co działa, ale naukowcy pracujący nad naturalnymi sposobami, robią postępy.

Ostatnie takie doniesienia pochodzą od naukowców z Uniwersytetu w Louisianie.Twierdzą oni, że spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia pomaga redukować ryzyko Alzheimer’a i uważają, że wiedzą, dlaczego.

W ich nowym badaniu, niedawno opublikowanym w magazynie Chemical Neuroscience (American Chemical Society) stwierdzili, że pewien składnik oliwy z oliwek pomaga usunąć nieprawidłowe białka powiązane z Alzheimer’em z mózgu. Amal Kaddoumi i jego współpracownicy wyjaśnili, że powszechne występowanie choroby Alzheimer’a jak od dawna wiadomo, jest niższe w krajach śródziemnomorskich i, w przeszłości, przypisywano to wysokiej koncentracji zdrowych jednonienasyconych tłuszczy zawartych w oliwie z oliwek, która jest znaczącą częścią diety śródziemnomorskiej. Jednakże nowsze badania sugerują, że faktycznym czynnikiem ochronnym może być naturalna substancja zawarta w oliwie z oliwek, znana jako oleokantal, która chroni nerwy komórek przed pewnymi formami uszkodzeń, które występują w przypadku choroby Alzheimer’a.

Zespół Kaddoumi postanowił zbadać, czy oleokantal rzeczywiście pomaga obniżyć gromadzenie się w mózgu białka beta-amyloid, który – jak się uważa – jest sprawcą stojącym za niszczącymi mózg właściwościami Alzheimer’a. W swoim badaniu prześledzili wpływ oleokantalu w mózgu i kulturach komórkowych mózgu myszy laboratoryjnych (odmianie gryzoni hodowanych dla użycia w zastępstwie ludzi z chorobą Alzheimer’a).

Wyniki? Oleokantal był wyraźnie skuteczny.


W każdym przypadku wykazano konsekwentny wzorzec działania zwiększający produkcję dwóch białek i kluczowych enzymów, które uważa się za kluczowe w pozbywaniu się beta-amyloid z mózgu.

„Pochodzący z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oleokantal, występujący w diecie śródziemnomorskiej ma potencjał, aby redukować ryzyko Alzheimer’a lub pokrewnych demencji” 
– podsumowuje raport.

Jak można przeczytać we wcześniejszych artykułach NaturalNews.com, naukowcy odkrywają, że oliwa z oliwek zawiera naturalne składniki chroniące zdrowie, które mogą być skuteczne przeciwko wielu chorobom.
Przykładowo, naukowcy z Katalońskiego Instytutu Onkologii w Geronie i Uniwersytetu w Granadzie (Hiszpania) odkryli, że polifenole zawarte w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia wykazują działanie bioaktywne przeciwko liniom komórkowym nowotworu piersi. Z kolei w przeglądzie badań dotyczących oliwy z oliwek, opublikowanym w magazynie Critical Reviews in Food Science and Nutrition, naukowcy z Uniwersytetu Deakin w Wiktorii (Australia) stwierdzili, że korzyści zdrowotne diety śródziemnomorskiej (która odznacza się niższym występowaniem chorób układu sercowo-naczyniowego i miażdżycy, jak również kilku rodzajów nowotworów) można przypisać spożywaniu oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia przez populację śródziemnomorską.
Źródło: LINK!