sobota, 2 lipca 2016

Jedzenie mięsa szkodliwe jak palenie papierosów



Naukowcy z University of Southern California przedstawili rezultaty badań, prowadzonych na dużej grupie osób przez niemal 20 lat. Wynika z nich, że osoby w wieku średnim, których dieta bogata jest w białko pochodzenia zwierzęcego, są czterokrotnie bardziej narażeni na ryzyko zgonu z powodu raka niż osoby na niskobiałkowej diecie roślinnej. 
Prawdopodobieństwo zgonu naukowcy porównali do ryzyka występującego u palaczy.

Nadmierne spożycie białka ze źródeł zwierzęcych może wiązać się nie tylko z dramatycznym wzrostem umieralności z powodu raka ale z ryzykiem przedwczesnej śmierci w ogóle.
Badania ujawniły, że miłośnicy diety, w której dominuje mięso, sery i inne przetwory mleczne są o 74 procent bardziej narażeni na śmierć z jakiejkolwiek przyczyny, w porównaniu z osobami spożywającymi niewielkie ilości takiego białka.
Przykładowo, zaobserwowano u nich kilkukrotnie wyższe ryzyko cukrzycy.

Badania te rzucają nowe światło na konsekwencje diet opartych o duże ilości białka - dotychczas naukowcy nie wykazywali w dostatecznie jednoznaczny sposób związku między spożyciem białka a wzrostem śmiertelności.