wtorek, 9 sierpnia 2016

Czy to lody włoskie?



Nuggetsy

Na zdjęciu widzicie jedno z flagowych dań najpopularniejszej sieci Fast-Foodów . Co to jest? Shake, lody, jogurt? Odpowiedź jest niestety o wiele bardziej szokująca. Czytaj dalej – pod warunkiem, że masz mocne nerwy!

Powyższa fotka przedstawia… Mechanicznie oddzielanego kurczaka! To właśnie z tego robi się popularne nuggetsy. Widzisz przetworzone mięso kurczaka, z którego robi się te małe kotleciki.

Wyjaśnijmy proces tworzenia. Bierze się części kurczaka i przepuszcza je przez maszynę, której zadaniem jest oddzielenie mięsa od kości. Niestety, tak się nie dzieje. Tak naprawdęWSZYSTKO zostaje zmiażdżone i zmielone, włączając w to kości, oczy i wnętrzności, czego efektem jest właśnie papka, którą widać na zdjęciu.

Jako, że w produkcie na tym etapie jest mnóstwo bakterii, całość zanurza się w amoniaku w celu zabicia tych małych stworków. Tylko kto chciałby nuggetsy o smaku amoniaku? Pewnie nikt. Właśnie dlatego kolejnym krokiem jest dodanie całej góry sztucznych aromatów, które mają nadać temu smak zbliżony do kurczaka. To załatwia sprawę.

Tylko co zrobić z różowym kolorkiem? I na to znalazł się sposób – właśnie po to dobrano staranną mieszankę barwników nadającą im odpowiedni, białawy kolorek.