niedziela, 14 sierpnia 2016

Ludzkie DNA w amerykańskich hot-dogach

Ludzkie DNA w amerykańskich hot-dogach

W amerykańskich kiełbaskach znaleziono ludzkie DNA.
2% hot dogów i kiełbasek w USA zawiera ślady ludzkiego DNA, przy czym 2/3 podobnych przypadków dotyczy tzw. produktów wegetariańskich. O tym fakcie poinformowali specjaliści firmy „Clear Labs”, która przeprowadza masowe badania amerykańskiej żywności.
Naukowcy badali produkty żywnościowe na poziomie molekularnym z zastosowaniem analizy DNA. Ogólnie przetestowano 345 produktów żywnościowych 75 marek, które zostały zakupione w 10 sieciach handlowych. W wyniku badań okazało się, że 14,4% hot dogów i kiełbasek nie spełnia norm.
Oprócz wykrytych śladowych ilości ludzkiego DNA, stwierdzono także takie problemy jak podwyższona 2,5-krotnie zawartość białka a także masowa zamiana jednych składników innymi. Na przykład w 3% próbek odkryto wieprzowinę chociaż na etykiecie nie była ona wyszczególniona.
Informacja ta powinna wzmóc czujność w szczególności tych, którzy nie spożywają takiego mięsa z powodów religijnych. Jeszcze bardziej jest interesujący fakt, że 10% produktów wegetariańskich zawierało w rzeczywistości mięso.