wtorek, 23 sierpnia 2016

Rasizm żywnościowy w UE - Europa Wschodnia zalewana jest produktami gorszej jakości

By Artur Andrzej - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27938967

W jednej Unii Europejskiej mamy podwójne standardy w zakresie sprzedawanej żywności. Do Europy Środkowej i Wschodniej trafiają produkty żywnościowe gorszej jakości, choć ich cena jest podobna a czasem nawet wyższa, co zostało potwierdzone na drodze badań. Słowacja podjęła walkę z rasizmem żywnościowym.

\KLIKNIJ w link poniżej i polub stronę"Jak być zdrowym całe życie"na Facebook , a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach ze strony.

https://www.facebook.com/Ryszard-Piotr-Jak-by%C4%87-zdrowym-ca%C5%82e-%C5%BCycie-811427708999378/


W 2015 roku, naukowcy z Uniwersytetu w Pradze potwierdzili, że żywność produkowana przez tego samego producenta i sprzedawana w Europie Środkowej oraz Wschodniej posiada gorszą jakość od żywności sprzedawanej w Europie Zachodniej. Badacze wymienili szereg przykładów. Wśród nich jest napój Sprite, produkowany przez koncern Coca Cola. W niemieckich marketach, Sprite słodzony jest wyłącznie cukrem. Ten sam produkt w Czechach zawiera już fruktozę, syrop glukozowy oraz słodziki, takie jak aspartam i acesulfam K, a jego cena jest nieco wyższa.

Czechy poruszyły ten temat w maju podczas spotkania Ministrów Rolnictwa UE. Wyniki przeprowadzonych badań zostały dostarczone do unijnego Komisarza ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności, Komisarza ds. Rynku Wewnętrznego i Usług oraz Komisarza ds. Sprawiedliwości, Spraw Konsumenckich i Równości Płci. Komisja Europejska nie wystosowała jak dotąd żadnego stanowiska w tej sprawie.

Słowacja, która od 1 lipca rozpoczęła sześciomiesięczny okres sprawowania Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej, chce rozwiązać ten problem poprzez stworzenie nowych regulacji, które zmusiłyby producentów żywności do stosowania takich samych składników, bez względu na to czy produkt trafia do Europy Zachodniej czy Wschodniej. Podwójne standardy w kwestii sprzedawanej żywności traktowane są jako przejaw dyskryminacji.

Słowacja ma poparcie ze strony Czech oraz takich państw jak Bułgaria, Chorwacja czy Estonia, które prowadzą własne badania w sprawie sprzedawanej żywności drugiej kategorii. Niestety szanse na rozwiązanie tego problemu są bardzo małe a powód jest oczywisty. Korporacje liczą zyski ze sprzedaży gorszej żywności za taką samą, lub nawet wyższą cenę, natomiast Europa Zachodnia jest zadowolona z obecnego stanu rzeczy i sprzeciwia się jakimkolwiek zmianom.