W Polsce dynia znana była już w XVI w. jako roślina lecznicza i uprawiano ją dla celów medycznych. Do niedawna to warzywo było niedoceniane, używane były jedynie pestki a miąższ po prostu wyrzucano.
A to wielki błąd, gdyż miąższ dyni jest zdrowszy niż wiele innych warzyw. Jest pyszny, zawiera mnóstwo karotenu, witaminę A, C, PP, witaminy z grupy B, jak również wapń, magnez, żelazo, fosfor, kwas foliowy, pektyny i kwasy organiczne. Ze względu na sporą zawartość węglowodanów dynia szybko syci, dostarcza błonnika, jest niskokaloryczna i zupełnie pozbawiona sodu. Dlatego pomaga przy odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia.
A to wielki błąd, gdyż miąższ dyni jest zdrowszy niż wiele innych warzyw. Jest pyszny, zawiera mnóstwo karotenu, witaminę A, C, PP, witaminy z grupy B, jak również wapń, magnez, żelazo, fosfor, kwas foliowy, pektyny i kwasy organiczne. Ze względu na sporą zawartość węglowodanów dynia szybko syci, dostarcza błonnika, jest niskokaloryczna i zupełnie pozbawiona sodu. Dlatego pomaga przy odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia.
Ponadto:
wzmacnia układ odpornościowy
alkalizuje i odkwasza organizm
pobudza trawienie i odtruwa jelita
zaopatruje organizm w witaminę D
pomaga zredukować tkankę tłuszczową i obniża poziom tłuszczów we krwi
odciąża trzustkę, wzmacnia osłonki włókien nerwowych
działa uspokajająco i moczopędnie,
pomaga w dolegliwościach nerek i gruczołu krokowego
wzmacnia układ odpornościowy
alkalizuje i odkwasza organizm
pobudza trawienie i odtruwa jelita
zaopatruje organizm w witaminę D
pomaga zredukować tkankę tłuszczową i obniża poziom tłuszczów we krwi
odciąża trzustkę, wzmacnia osłonki włókien nerwowych
działa uspokajająco i moczopędnie,
pomaga w dolegliwościach nerek i gruczołu krokowego
Im dynia bardziej pomarańczowa tym większy udział witaminy B1 i beta-karotenu.
Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania, co ważne nawet po obróbce termicznej nie traci cennych właściwości.
Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania, co ważne nawet po obróbce termicznej nie traci cennych właściwości.
Można z niej zrobić zupę, sos, gulasz, pierogi, nadzienie do naleśników, ciasto, zdrowe pieczone frytki i wiele innych potraw – wszystko zależy od wyobraźni….
Zupa krem z dyni
• surowa dynia – 800 g
• ziemniaki – 2 szt.
• marchewka – 1 szt.
• przyprawa curry – 1 łyżeczka
• korzeń imbiru – ok. 1 cm
• cebula – 1 szt.
• czosnek – 3 ząbki
• papryczka chili – 1/2 (lub pół łyżeczki startej ostrej papryki chilli)
• sól
• pieprz
• kumin rzymski
• cukier
• oliwa – 4 łyżki
• ziemniaki – 2 szt.
• marchewka – 1 szt.
• przyprawa curry – 1 łyżeczka
• korzeń imbiru – ok. 1 cm
• cebula – 1 szt.
• czosnek – 3 ząbki
• papryczka chili – 1/2 (lub pół łyżeczki startej ostrej papryki chilli)
• sól
• pieprz
• kumin rzymski
• cukier
• oliwa – 4 łyżki
Dynię obierać i pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucić do niej czosnek i marchewkę. Kiedy się zarumieni, przerzucić wszystko do garnka, dołożyć kostki dyni, ziemniaki, starty imbir, curry, kumin i papryczkę chili. Zalać niewielką ilością wody (tak, żeby tylko przykryła warzywa do 1/4) i gotować aż warzywa zmiękną. Wszystkie składniki zmiksować do konsystencji kremu. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku. Aby wzmocnić efekt, gotową zupę można posypać startym parmezanem, prażonymi pestkami słonecznika lub migdałów.
Dynia jest także bardzo skuteczna jako naturalny składnik do pielęgnacji twarzy i całego ciała.
Sam sok lub w połączeniu z mlekiem roślinnym to naturalny tonik do przemywania twarzy.
Nadmiar dyni można również wykorzystać do kąpieli – sok z dyni + mleko + miód
Świetnie oczyszcza, wyciąga toksyny i regeneruje skórę.
Dynia zawiera przeciwutleniacze i enzymy, które przyspieszają odnowę komórek, co powoduje, że cera staje się jaśniejsza, wygląda młodziej.
Świetnie oczyszcza, wyciąga toksyny i regeneruje skórę.
Dynia zawiera przeciwutleniacze i enzymy, które przyspieszają odnowę komórek, co powoduje, że cera staje się jaśniejsza, wygląda młodziej.
Maseczka z dyni na twarz
2 łyżeczki dyni z puszki lub świeżo utartego miąższu
½ łyżeczki miodu
½ łyżeczki mleka migdałowego
¼ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki miodu
½ łyżeczki mleka migdałowego
¼ łyżeczki cynamonu
Dodać można:
OPCJA dla skóry suchej:
1/4 łyżeczki śmietanki kremówki lub oliwy z oliwek
OPCJA dla skóry tłustej:
1/4 łyżeczki soku z cytryny
1/4 łyżeczki śmietanki kremówki lub oliwy z oliwek
OPCJA dla skóry tłustej:
1/4 łyżeczki soku z cytryny
Wymieszać składniki i nałożyć papkę pędzlem na świeżo oczyszczoną skórę. Pozostawić do wyschnięcia na 15-20 minut, a następnie spłukać ciepłą wodą, mineralną lub przegotowaną. Efekt widoczny natychmiast. Cera staje się nawilżona i pełna blasku.