Nie tylko stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej, ale oczyszcza krew, nerki, jelita i wątrobę. Wzmacnia układ odpornościowy, normalizuje ciśnienie krwi, redukuje nieprzyjemny zapach z ust i ciała, naturalnie nawilża skórę ipoprawia cerę, wzmacnia włosy i paznokcie, poprawia trawienie, dodaje energii .
Dostarcza mnóstwo witamin i minerałów, ale jego główną zaletą jest wysoka zawartość chlorofilu, który ma podobną strukturę molekularną do hemoglobiny – substancji, która przenosi tlen do komórek. Dlatego regeneruje organizm napoziomie komórkowym. Jarmuż dodatkowo zawiera sulforafan – związek fitochemiczny o silnych właściwościach przeciwnowotworowych.
Źródło : Sulforafan – potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych, Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Składniki:
½ selera naciowego
Średni ogórek
Dwa średnie jabłka
200g jarmużu
25g korzenia imbiru
Sok z jednej cytryny
Średni ogórek
Dwa średnie jabłka
200g jarmużu
25g korzenia imbiru
Sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz cytryny dokładnie umyć, ogórek, jabłka i imbir obrać i wycisnąć w wyciskarce lub sokowirówce. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Można pić raz dziennie lub więcej, o dowolnej porze dnia, najlepiej rano, a nawet zastąpić nim posiłek np. podwieczorek lub kolację.