Jestem w drodze do Hiszpanii, ale nic nie stanie mi na drodze aby napić się pysznego pożywnego szejka, którego można zrobić wszędzie. Blender bowiem towarzyszy mi od zawsze.
Dzisiaj przygotowałam dla Was ogniste smoothie na jesienne dni z papryczka chili w roli głównej.
Porcja na dwie osoby
5 dużych pomidorów.
1 szklanka niegazowanej wody
pól avocado
garść zielonej pietruszki
szczypta pieprzu, można dodać soli
1/2 malej papryczki chili
Dlaczego nie powinniśmy lekceważyć tej malej papryczki?
Albowiem w małym często znajduje się wielka MOC.
Dodawanie jej do potraw może się okazać pomocne w walce z otyłością, niektórymi nowotworami i wrzodami żołądka.
Wzmacnia odporność organizmu, korzystnie wpływa na serce i układ krwionośny oraz zmniejsza dolegliwości bólowe i stany zapalne.
Chroni serce i naczynia krwionośne
Pomaga w walce z rakiem
Łagodzi ból i stany zapalne
Chroni przed wrzodami żołądka
Wzmacnia odporność
Papryczka chili jest bogatym źródłem witaminy A i C (ma jej kilkukrotnie więcej niż owoce cytrusowe) oraz beta-karotenu, czyli składników wzmacniających naszą odporność. Wśród minerałów w jej składzie występuje sporo żelaza, które również warunkuje sprawne działanie mechanizmów obronnych organizmu.
Jak widzicie nie ma wymówki, ze się nie da
Bycie suro-jadem w dzisiejszych czasach jest łatwiejsze niż kiedykolwiek.
Au revoir z pięknej Francji.