sobota, 4 lutego 2017

Warzywa kapustne wspomagają układ odpornościowy

IlustracjaCC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56480

Warzywa kapustne (krzyżowe) pomagają układowi odpornościowemu zwalczać patogeny. Ustalenia zespołu z Instytutu Francisa Cricka można będzie wykorzystać m.in. w terapii nieswoistego zapalenia jelit.
Receptor wodorowęglanu arylu (ang. aryl hydrocarbon receptor, AHR) odgrywa ważną rolę w chronieniu nas przed zanieczyszczeniami, toksynami i patogenami w miejscach styku ze światem zewnętrznym, a więc w skórze, płucach czy jelicie.
Badając rolę AHR w przewodzie pokarmowym, Brytyjczycy zauważyli, że na odporność wpływa tutaj także inne białko, enzym Cyp1a1, który rozkłada związki aktywujące AHR (czyli ligandy AHR). Jego nadmiar może je wyeliminować, zwiększając w rezultacie podatność na różne bakterie, np. pałeczki okrężnicy (Escherichia coli).
[...] Niedobór AHR powoduje wiele problemów w barierze jelitowej. Dzieje się tak, bo komórki odpornościowe, które chronią nas przed bakteriami mikrobiomu i zewnętrznymi patogenami, potrzebują do przeżycia sygnałów z AHR. Cząstki aktywujące AHR mogą pochodzić zarówno z pokarmów, jak i od bakterii mikroflory. Aktywacja AHR stymuluje z kolei enzymy w rodzaju Cyp1a1. Zwykle ich funkcja polega na rozłożeniu cząstek, które pobudziły AHR i wyłączeniu receptora - wyjaśnia dr Gitta Stockinger.
***\KLIKNIJ w link poniżej i polub stronę"Jak być zdrowym całe życie"na Facebook , a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach ze strony
https://www.facebook.com/Ryszard-Piotr-Jak-by%C4%87-zdrowym-ca%C5%82e-%C5%BCycie-811427708999378
Brytyjczycy prowadzili eksperymenty na myszach z nadaktywnym Cyp1a1. Enzym rozłożył ligandy AHR, prowadząc do spadku liczebności zależnych od nich komórek odpornościowych (limfocytów Th17 i naturalnych komórek limfoidalnych typu III). W odróżnieniu od zdrowych zwierząt grupa ta nie była w stanie zwalczyć zakażenia bakteriami Citrobacter rodentium, które wpływają na gryzonie jak pałeczki okrężnicy na ludzi: rozwijają się zakażenie i podrażnienie jelit, a także stan zapalny i biegunka.
Co ważne, podwyższoną aktywność Cyp1a1 można było kontrolować, dodając do karmy myszy związki z warzyw kapustnych. Zabieg ten działał na 2 sposoby: 1) hamował Cyp1a1 i 2) zapewniał dodatkowe cząstki aktywujące AHR.
Jak zademosntrowało nasze badanie, jest całkiem możliwe, że u niektórych ludzi występują zmutowane nadaktywne enzymy Cyp1a1. Niewykluczone, że odgrywa to pewną rolę w nieswoistych zapaleniach jelit, gdzie osoby z nadmiernie aktywnym enzymem są szczególnie podatne na zakażenia. Chorzy mogliby sobie pomóc, spożywając warzywa krzyżowe, takie jak brokuły jarmuż czy kalafior, które zawierają inhibitory Cyp1a1 i związki stymulujące AHR.
Autor: