niedziela, 12 lutego 2017

Wprowadzają na rynek pszenicę i jabłka GMO

Tomato

Po zalaniu globalnego rynku soją i kukurydzą GMO, które dokonują spustoszeń w układzie pokarmowym i rozrodczym, oraz wywołują raka u badanych ssaków, obecnie szalone korporacje zaczynają modyfikować kolejne kluczowe dla żywienia człowieka rośliny.
Artykuł pt. „Pomimo sprzeciwu ekologów genetycznie modyfikowana pszenica ma być uprawiana w Wielkiej Brytanii” informuje, że „Pomimo silnego sprzeciwu ze strony około 30 zielonych grup, brytyjski rząd dał zielone światło dla nowej eksperymentalnej uprawy genetycznie modyfikowanej pszenicy. Naukowcy w Hertfordshire będą testować nową pszenicę GMO, która została genetycznie zmodyfikowana, aby bardziej efektywnie wykorzystać światło słoneczne i podobno zwiększyć plony nawet o 40 procent. Jednak krytycy twierdzą, że GMO nie jest rozwiązaniem dla globalnych niedoborów żywności, które mogą być rozwiązane tylko poprzez rozwiązywanie problemów systemowych, takich jak odpady żywnościowe i bieda. Dotychczas uprawy opisywanej pszenicy GMO były testowane tylko w szklarni, gdzie dostarczyła zwiększone plony o 20 do 40 procent. Naukowcy z Rothamsted Research, jednej z najstarszych instytucji badawczych rolnictwa na świecie, odwołali się ubiegłej jesieni do Departamentu Środowiska, Żywności i Spraw Wsi (Defra) o pozwolenie na przeprowadzenie badań na małym polu koło Harpenden. Aplikacja została przyznana po niezależnej ocenie ryzyka i konsultacjach społecznych, a badania mają się odbyć między 2017 i 2019 r.”
Kolejną rośliną GMO, która już trafiła na rynek amerykański, są jabłka GMO. W artykule „Pierwsze plastry jabłka GMO będą w sprzedaży w Środkowym Zachodzie”. Czytamy w nim:, że „W przyszłym miesiącu pierwsze zmodyfikowane genetycznie jabłka trafią do sprzedaży w USA w wybranych sklepach Środkowego Zachodu. Niewielka ilość krojonych i pakowanych jabłek marki Arctic, sprzedawanych jako Golden Delicious, produkowane przez Okanagan Specialty Fruits of Summerland, B.C., będzie dostępna w 10 sklepach w lutym i marcu powiedział Neal Carter, założyciel i prezes firmy. Nie chciał zidentyfikować detalistów, mówiąc, że wszystko zależy od nich. „Jesteśmy bardzo optymistyczni w odniesieniu do tego produktu, ponieważ ludzie uwielbiali go na targach” – powiedział Carter. „To świetny produkt, jedzenie jest doskonałe”. Carter zmniejszył enzym oksydazy polifenoli, aby zapobiec brązowieniu gdy jabłka są cięte na plasterki, gryzione lub obite. Jabłka są zgodne z branżową normą nie brązowienia przez trzy tygodnie po krojeniu, ale bez użycia zmieniających smak dodatków chemicznych używanych przez resztę branży. Odmiany Golden Delicious, Granny Smith i Fuji zostały zatwierdzone przez USDA i Kanadę. Arctic Gala mogą zostać zatwierdzone w 2018. Tylko Golden i Granny Smith zostały zasadzone na tyle wcześnie, by w przyszłej jesieni dać owoce w ilościach handlowych”.
Można się spodziewać, iż kolejne eksperymenty GMO doprowadzą do podobnych problemów zdrowotnych światowej populacji, jak kukurydza i soja GMO, które trudno już pominąć kupując jakiekolwiek produkty w sklepach. Co ciekawe, obecnie w Polsce wycofano już z większości słodyczy i napojów cukier, i zastąpiono go syropem glukozowo-fruktozowym pozyskiwanym z kukurydzy GMO. Podobnie wprowadzono na przestrzeni ostatniego roku do większości produktów olej rzepakowy, który jest wypełniony glifosatem. Po wprowadzeniu pszenicy i jabłek GMO będzie doprawdy trudno nie spożywać genetycznie zmodyfikowanych produktów, a przynajmniej będzie to niezwykle trudne.