Czarna rzodkiew w popularnym nazewnictwie czarna rzepa to warzywo z rodziny kapustnych o ostrym smaku i ogromnym bogactwie składników odżywczych, cenione szczególnie w kosmetyce ale również doskonale sprawdzające się w kuchni np. jako baza do sałatek.
W medycynie ludowej zwłaszcza w Rosji czarna rzodkiew stosowana jest w leczeniu kaszlu, zapaleniach górnych i dolnych dróg oddechowych, stanach grypowych, przeziębieniach, chorobach układu pokarmowego i innych.
Czarna rzodkiew z miodem
Składniki:
1 duża czarna rzodkiew 400-500g
Niewielka miseczka miodu
1 duża czarna rzodkiew 400-500g
Niewielka miseczka miodu
Przygotowanie:
Umyć i osuszyć rzodkiew. Odkroić niewielką górną część, która będzie „przykrywką” . W dolnej części wydrążyć zagłębienie o głębokości ok. 2 cm. Napełnić zagłębienie miodem. Przykryć górną częścią i odstawić na kilka godzin.
Umyć i osuszyć rzodkiew. Odkroić niewielką górną część, która będzie „przykrywką” . W dolnej części wydrążyć zagłębienie o głębokości ok. 2 cm. Napełnić zagłębienie miodem. Przykryć górną częścią i odstawić na kilka godzin.
Spożywać: 3-4 łyżki dziennie, dzieci po 1 łyżeczce 3 razy dziennie przed posiłkiem. Można dolewać miodu do rzepy do 3 razy. Po 3 razach należy warzywo wyrzucić i przygotować syrop ze świeżej rzepy.
Zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc, kaszel
Zanieczyszczona wątroba, problemy z drogami żółciowymi
Problemy trawienne
Osłabienie odporności
Kamica nerkowa
Problemy hormonalne tarczycy
Wysokie ciśnienie krwi
Wypadające włosy, problemy skórne
Zanieczyszczona wątroba, problemy z drogami żółciowymi
Problemy trawienne
Osłabienie odporności
Kamica nerkowa
Problemy hormonalne tarczycy
Wysokie ciśnienie krwi
Wypadające włosy, problemy skórne