Długość ludzkich jelit wynosząca średnio 7 metrów odpowiada długości jelit zwierząt roślinożernych (10-12 x długość tułowia) i kompletnie nie wpasowuje się w schemat krótkiego jelita zwierząt przystosowanych do konsumpcji mięsa (4-6 x długość tułowia).[8] Z tego powodu ludzki przewód pokarmowy nie potrafi odpowiednio szybko pozbyć się z naszego organizmu złego cholesterolu LDL i tłuszczów nasyconych, prowadzących do utwardzenia się tętnic na skutek osadzania się na ich wewnętrznej wyściółce bogatych w cholesterol płytek miażdżycowych. Ten długotrwały proces stopniowo ogranicza przestrzeń wewnątrz tętnic, zwężając drogę, którą płynie krew. Jeśli płytka miażdżycowa oderwie się wewnątrz tętnicy może spowodować zator i zablokowanie dopływu krwi prowadzące do zawału w wyniku czego część serca ulega uszkodzeniu lub nawet całkowitego zniszczenia. To właśnie choroba wieńcowa jest najczęstszą przyczyną zgonów wśród naszej populacji, a zbyt wysoki poziom cholesterolu dotyczy prawie połowy ludzkiego gatunku (dane ustalone dla normy 190 mg/dl, która ciągle nie jest całkowicie bezpieczna dla naszego serca). [9]