Przyrządzając warzywne dania staranne obieramy marchewkę a liście wyrzucamy jakby były niejadalne, a przecież liście marchwi są zdrowe – nasze prababki używały je zarówno w kuchni jak i do celów zdrowotnych.
Nać marchwi nie nadaje szczególnego smaku zupie, ale na pewno nie jest do wyrzucenia. O nieco gorzkim smaku jest bogatym źródłem potasu, witamin i minerałów.
Zawiera więcej witaminy C niż korzeń i więcej witaminy K niż inne warzywa.Odtruwa wątrobę i oczyszcza organizm. Bogactwo minerałów a szczególnie chlorofil pobudza metabolizm i zapobiega chorobom cywilizacyjnym. W ludowej medycynie były używana jako środek antyseptyczny na rany, choroby jamy ustnej i dziąseł, likwidowaniu nieświeżego oddechu, jako środek odtruwający, moczopędny i usuwający obrzęki.
Pamiętajmy o tym wiosna, nie wyrzucajmy młodych liści, można je dodać do zup i sałatek albo przyrządzić oczyszczający sok:
Składniki:
Nać marchwi wraz z korzeniem
Dowolny owoc np. jabłko, gruszka, cytryna, pomarańcza
Dowolny owoc np. jabłko, gruszka, cytryna, pomarańcza
Wycisnąć sok w sokowirówce o dużej mocy. Ewentualnie składniki, bez korzenia zblendować z 1-2 szklankami wody.