Lubisz żelki❓ Może dajesz je swoim dzieciom❓ Ale czy wiesz w ogóle z czego są i jak się je robi❓ 👉Produkcja żelków wygląda równie obrzydliwie, jak produkcja parówek, a przecież bardzo często widzimy jak matki karmią tymi produktami swoje dzieci... Większość z nich wytwarzana jest głównie z wody (soków), syropu glukozowego, i żelatyny. Żelatyna pozyskiwana jest w drodze częściowej hydrolizy kolagenu, zawartego w skórze, chrząstkach i kościach zwierzęcych. W skrócie - abyśmy mogli cieszyć się słodkimi, kolorowymi żelkami w kształcie misiów, najpierw należy zabić zwierzę. Później jego szczątki są zamieniane w proszek, czyli żelatynę. Następnie dodawana jest najgorsza postać cukru, czyli syrop glukozowo-fruktozowy, wraz z wodą (sokami) oraz konserwantami, typu aromaty, czy barwniki. Dzięki temu zamienia się to w kolorową, słodką masę, a po nadaniu odpowiedniego kształtu trafia do paczki, później sklepów i na końcu do ust niczego nieświadomych dzieci.