_
Czy wiesz co jest we frytkach McDonald's? Grant Imahara z Myth Busters postanowił się dowiedzieć. Imahara udał się prosto do fabryki McDonald's gdzie dowiedział się, że naprawdę zawierają ziemniaki. Ale pozostałe składniki są dość niepokojące. Na liście 19 składników są: dimetylopolisiloksan, forma silikonu, tert-butylohydrochinon (TBHQ), substancja chemiczna na bazie benzyny, i uwodorniony olej sojowy, który jest produkowaną formą tłuszczów trans.
Dimetylopolisiloksan
Według “FoodBabe” Vanni Hari, dimetylpolisiloksan jest środkiem chemicznym używanym do uszczelniania akwariów, usuwania pleśni i w odżywkach do włosów. W niektórych przypadkach zawiera nawet formaldehyd, bardzo toksyczny środek chemiczny wiązany z uszkodzeniem mózgu, rakiem, alergiami i zaburzeniami autoimmunologicznymi.Należy zauważyć, że te frytki w amerykańskim wydaniu są gorsze od tych sprzedawanych w Europie. Hari pisze, że w porównaniu z amerykańskimi frytki w Anglii produkowane są z kilku podstawowych składników: ziemniaki, olej roślinny, cukier i sól. […]
Tert-butylohydrochinon
Producenci tego składnika twierdzą, że jest to rodzaj fenolu „stosowanego do stabilizacji żywności, tłuszczów i olejów roślinnych przed degradacją utleniającą”, przedłużając przez to okres przechowywania. Produkt ten występuje we wszystkim od perfum do biodiesela. […]
Uwodorniony olej sojowy
Nazywa się go „cichym zabójcą”.
Jak TBHQ, wykorzystuje się go do też w przemyśle do przedłużania okresu przydatności do spożycia. Ale jak czytamy w raporcie badaczy z Harvard School of Public Health i Brigham and Women’s Hospital in Boston, co najmniej 100.000 zgonów rocznie z powodu serca można by zapobiec w Ameryce. „gdyby ludzie zastępowali tłuszcze trans zdrowszymi, nie uwodornionymi olejami wielonienasyconymi lub jednonienasyconymi”.
Tłum. Ola Gordon
McDonald’s french fries found to contain ingredients used in tank sealants, biodiesel
Źródło: Wolna Polska – Wiadomości