Choroba Alzheimera jest jak wiadomo neurodegeneratywnym schorzeniem i atakuje określone obszaru mózgu. Niemniej jednak czynniki ryzyka określa nie tylko to, w co wyposażony jest dany organizm.
Choroba może rozwijać się również pod wpływem czynników zewnętrznych, takich jak złe warunki ekologiczne, naruszenia snu czy, jak wyjaśniono niedawno, sposób odżywiania.
Zespół ze Szkoły Medycznej im. Lewisa Katza przy Uniwersytecie Temple (USA) poinformował, że spożywanie oleju roślinnego z rzepaku związane jest z pogorszeniem pamięci i zdolności do uczenia się, a także zwiększeniem wagi. Eksperymenty na myszach pokazały, że te naruszenia mogą z kolei być oznakami choroby Alzheimera.
Olej rzepakowy jest bardzo rozprzestrzenionym produktem spożywczym i znanym od starożytności. Wprawdzie wcześniej był wykorzystywany do oświetlenia i oliwienia. Z powodu specyficznego smaku, który utrzymuje się nawet po rafinowaniu, nie spożywano go. Dopiero w drugiej połowie XX wieku producenci zaprezentowali nowe rodzaje rzepaku, którego nasiona okazały się nadające do sporządzenia oleju. Otrzymało ono nazwę Canola (skrót od CANadian Oil, Low Acid, czyli kanadyjski olej o niskiej kwasowości).
Producenci zapewniają, że olej rzepakowy obniża ryzyko rozwoju chorób wieńcowych, jednak z powodu tego, że produkt pojawił się na rynku stosunkowo niedawno, specjaliści jeszcze nie zdążyli zbadać wszystkich jego skutków. Co więcej, nowa praca naukowa po raz pierwszy wiąże spożycie oleju rzepakowego z negatywnymi skutkami dla mózgu.
"Olej canola jest atrakcyjny, ponieważ jest tańszy niż inne oleje roślinne i reklamuje się go jako zdrowy produkt Jednak bardzo mało jest badań, potwierdzających to, szczególnie jeśli mowa o korzyściach dla mózgu" – opowiada autor badań, profesor Domenico Pratico.
Wraz z innymi naukowcami badał on, jak ten produkt wpływa na zmiany zachodzące w mózgu i charakterystyczne dla choroby Alzheimera. To, przypomnijmy, powstawanie plak (blaszek amyloidowych) i splątków neurofibrylarnych w mózgu.
Według Pratico, długotrwałe spożywanie oleju rzepakowego odgrywa kluczową rolę w obniżeniu zawartości "pożytecznych" dla mózgu białek.
Teraz zespół naukowców planuje przeprowadzenie kilku krótszych eksperymentów, aby wyjaśnić, w jakim momencie zaczyna się negatywne oddziaływanie produktu na mózg. Poza tym, konieczne jest wyjaśnienie, czy spożywanie oleju rzepakowego wiąże się z jakimiś innymi neurodegeneratywnymi chorobami i formami demencji.
Wnioski z obcnego badania zostały przedstawione w artykule naukowym, opublikowanym w piśmie "Nature".