poniedziałek, 10 września 2018

One zabijają raka jelita grubego/okrężnicy



Mnożą się dowody na rzecz konsumpcji jednej konkretnej grupy produktów żywnościowych zwalczającej raka jelita grubego… Badania już wykazały, że ta grupa produktów leczy jelita, spowalnia stan zapalny wiązany z rozrostem guza, i zmniejsza ogólne ryzyko tego raka. I teraz wydaje się, że spożywanie tych produktów może też znacznie zmniejszyć ryzyko nawrotu u osób  które już miały tego raka.


Więc co to za zdumiewający pokarm, który utrzymuje okrężnicę zdrową i wolną od raka?
Orzechy drzewiaste pomagają trzymać raka z dala od jelita grubego
Naukowcy z Dana Farber Cancer Institute w Bostonie odkryli, że konsumpcja pewnych 3 orzechów drzewiastych zmniejsza ryzyko nawrotu i śmierci u osób z rakiem okrężnicy.
W swoich badaniach naukowcy monitorowali stan zdrowia 826 osób, które otrzymały leczenie (najczęściej chirurgia i chemia) w  III stadium raka okrężnicy.
Teraz, ponieważ rak uczestników badania nie rozprzestrzenił się poza jelito grube, wszyscy mieli 70% szansę na przeżycie po 3 latach leczenia. Ale ludzie, którzy jedli orzechy, mieli jeszcze większe szanse nie tylko na przetrwanie, ale na życie się bez raka…
Dokładniej mówiąc, ludzie którzy jedli co najmniej 2 uncje / 56 g orzechów drzewiastych, takich jak migdały, orzechy pekan, orzechy włoskie, orzechy laskowe i nerkowca tygodniowo, mieli o 46% mniejsze ryzyko nawrotu choroby i 53%  mniejsze ryzyko śmierci niż ci, którzy tego nie robili.
Więc jaka z tego lekcja?
Cóż, niezależnie od tego, jaką terapię raka jelita grubego wybierzesz, powinieneś zawsze uzupełnić ją zdrową, orzechową dietą …
„Pacjenci z zaawansowaną chorobą, którzy korzystają z chemioterapii, często pytają, co jeszcze mogą zrobić, aby zmniejszyć szanse nawrotu lub śmierci, a nasze badanie jest ważnym wkładem w ideę, że zmiana diety i aktywność fizyczna mogą być korzystne” – powiedział autor badań Temidayo Fadelu, klinicysta z medycyny w Dana Farber Cancer Institute.
Orzechy i inne chroniące przed rakiem produkty
Tak więc, niezależnie od tego, czy starasz się zapobiec nawrotom raka jelita grubego, czy przede wszystkim powstrzymujesz się od tego, aby dostać się do niego, powinieneś zawsze mieć zdrowe zapas tych orzechów w swojej kuchni.
Oczywiście, orzechy to tylko jeden produkt, który może zmniejszyć ryzyko raka okrężnicy. Jest mnóstwo innych …
W rzeczywistości ostatnie badania wykazały, że osoby przestrzegające diety śródziemnomorskiej i ćwiczyły zmniejszyły ryzyko przedwczesnej śmierci o 42%, a także zmniejszyły ryzyko nawrotu raka jelita grubego. Dieta śródziemnomorska zawiera dużo orzechów. Ale zawiera również wiele innych zdrowych produktów spożywczych, które mogłyby być odpowiedzialne za ten skutek walki z rakiem, np. owoce i warzywa, całe ziarna, zioła i przyprawy.
Jenny Smiechowski
Tłum. Ola Gordon/http://chomikuj.pl/OlaGordon