sobota, 26 stycznia 2019

Czosnek zwalcza nowotwory mózgu bez efektów ubocznych



Komórki nowotworowe znane są z tego, że mają wysoki metabolizm i potrzebują dużo energii do szybkiego wzrostu. Naukowcy odkryli, że substancje zawarte w czosnku, sprzyjają produkcji reaktywnych form tlenu w komórkach nowotworowych mózgu, powodując ich tendencję do poprawy chemicznych sygnałów śmierci, co zapobiega wzrostowi guza mózgu.
Lecznicza moc czosnku znana jest od dawna, ale ze względu na intensywny zapach nie jest to roślina powszechnie lubiana przez konsumentów żywności. Jednak czosnek jest prawdopodobnie najpotężniejszym naturalnym lekiem występującym w przyrodzie. Bardzo możliwe, że właśnie dlatego ludzie, którzy spożywają dietę śródziemnomorską żyją długo i zdrowo.

Czosnek jest także częstym gościem w laboratoriach badawczych, gdzie próbuje się syntetyzować występujące w nim substancje celem produkcji nowych leków. Pracownicy Uniwersytetu w Waszyngtonie wykazali wcześniej, że czosnek jest 100 razy bardziej skuteczny w celu zwalczania chorób przewodu pokarmowego, niż popularne antybiotyki.

Okazuje się, że czosnek może być przydatny również dla chorych na nowotwory.  Jednym z najczęstszych i najbardziej agresywny złośliwy guzów mózgu u ludzi jest glejak. Leczenie zazwyczaj polega na chemioterapii i naświetlanie, które niestety, zabija zarówno komórki mózgu jak i nowotworowe, bez wyjątku. Agresywna kuracja jest bardzo wyczerpująca i pacjentom daje się średnią życia 15 miesięcy.

Badania wskazują, że organiczne związki siarki znajdujące się w czosnku są wyjątkowo skuteczne wobec glejaka, i mogą być używane, jako nieinwazyjna forma leczenia raka bez śmiertelnie niebezpiecznych skutków ubocznych związanych z chemioterapią. Studiowano trzy organiczne związki siarki z czosnku (DAS, DADS i DATS)  i studiowano ich interakcję z komórkami ludzkiego glejaka. Okazało się, że hydroksylowe jony sulfonofenyli zawarte w czosnku są w stanie przeniknąć przez barierę krew-mózg.

Wszystkie trzy związki wykazały skuteczność w zwalczaniu komórek nowotworowych mózgu, ale DATS okazało najbardziej efektywne.  Staje się coraz bardziej jasne, że odpowiedź komórek na te związki dotyczy ich zdolność do generowania wolnych rodników, czyli nie służą tylko jako przeciwutleniacz. Badanie zostało opublikowane w Journal of the American Cancer Society.
Czosnek zawiera organiczne związki siarki, które nie wymagają wyrafinowanych metod dostarczania pacjentom z guzami mózgu.  Naukowcy mówią, że ich naturalne pochodzenie jest znacznie lepsze dla organizmu niż stosowanie syntetyczne sposoby leczenia.

Aby skorzystać z potencjalnych właściwościach przeciwnowotworowych czosnku, należy przestrzegać pewnych zasad.  Najpierw trzeba wyciąć kawałek świeżego czosnku i pozostawić go przez piętnaście minut, a następnie zjeść.  Czas ten jest według uczonych konieczny do powstania enzymów, które produkują wspomniane powyżej związki przeciwnowotworowe.