czwartek, 10 stycznia 2019

Ziemniaki mają prawdziwą moc leczniczą

Ziemniaki dziś kojarzą nam się wyłącznie z jadłospisem, ale ich właściwości lecznicze są niebagatelne, często potrafią pomoc nawet w poważnych schorzeniach. Dawniej każda gospodyni szybko chwytała za ziemniaki w razie oparzeń, odmrożeń, wysypek, zwichnięć, stłuczeń i… mankamentów urody. W leczeniu stosowano surowe i gotowane ziemniaki, krochmal, sok z surowych kartofli i wywary z obierek.

Medycyna ludowa zna wiele „cudów” kiedy zwykłe ziemniaki pomogły w przypadku chorób wydawałoby się nieuleczalnych. Jedną z ciekawych opisuje Michał Tombak w książce „Uleczyć nieuleczalne”. Historia dotyczy duńskiej lekarki Almy Nieske, która od wczesnego dzieciństwa chorowała na poliartretyzm deformujący stawy. Dwadzieścia lat spędziła na wózku inwalidzkim, aż pewnego dnia intuicja podpowiedziała jej, że powinna jeść rozgotowane ziemniaki w łupinach.
„Przez 2 tygodnie Alma jadła tylko rozgotowane ziemniaki i nastąpiła powolna poprawa. Dziewczyna poczuła, iż łatwiej jest jej otwierać usta, zęby nie są tak zaciśnięte, jak poprzednio, a stawy przestały boleć. Po upływie miesiąca trudno ją było poznać.”
Ziemniaki zawierają wiele minerałów w tym bardzo dużo potasu i magnezu łagodzących stres i zmęczenie. Mają w swym składzie sporo witamin, ale prawie 90% cennych substancji znajduje się w skórce i tuż pod nią. Tam też znajdują się enzymy, które rozkładają skrobię! Wszystko to co cenne wylewamy wraz z wodą po gotowaniu. Wyłącznie od sposobu przyrządzenia zależy czy jemy wartościowe danie czy puste kalorie – samą skrobię, która rozpycha brzuch.
Oto ziemniaczane przepisy lecznicze.

BÓL PLECÓW SPOWODOWANY PODŹWIGNIĘCIEM, PRZEPRACOWANIEM

Wiejskie zielarki na taką przypadłość, nawet w przykładkach gdy ból nie pozwalał się wyprostować stosowały niezawodny środek. Kilka dużych surowych ziemniaków kroiły w plastry, obkładały nimi obolałe miejsca i owijały bandażem na godzinę. Dodatkowo kładły plastry między łopatkami i kręgosłupem. Leczenie nawet ciężkich bólów trwa do kilka dni. Po zabiegu ziemniaki „z bólem w środku” trzeba wyrzucić, nie nadają się nawet dla zwierząt.

WYWAR Z OBIEREK NA KAMICĘ ŻÓŁCIOWĄ I NERKOWĄ

Kruszy i rozpuszcza niewielkie kamienie. 2-3 garści czystych obierek zalać w garnku wodą by były zakryte i gotować do miękkości 10-15 minut. Po odcedzeniu pić wywar 3 x dziennie po 1/2 szklanki do 2 szklanek dziennie przez 3 tygodnie. Najlepszy jest wywar z młodych roślin, ale ziemniaki i do połowy zimy zachowują moc. W lutym już są za stare.

WYWAR Z OBIEREK ZIEMNIACZANYCH NA ZŁOGI

Na tworzące się złogi nierozpuszczalnych substancji w nerkach drogach żółciowych, stawach, ścięgnach i przy kamicy nerkowej bardzo dobry jest wywar z obierek z dodatkiem rdestu ptasiego.
Ziemniaki z dobrego źródła, najlepiej z własnego ogródka w ilości ok 1 kg dobrze wyszorować osuszyć i obrać. Obierki zalać litrem wody, gotować ½ godziny pod przykryciem. Do wywaru dodać 3 łyżki rdestu ptasiego. Po naciągnięciu popijać kilkakrotnie małymi łykami przez kilka dni. Kurację poleca dr J. Górnicka na oczyszczanie organizmu z wszelkich złogów w tym nierozpuszczalnych w wodzie soli szczawianów wapnia.
„Wiadomo, że woda z obierzyn kartoflanych rozpuszcza osad wapienny w garnku, oczyszcza szkło z plam, jak również powierzchnię posrebrzanych przedmiotów. Wywar z ziemniaków jest dobrym środkiem odżywczym w wyczerpaniu pochorobowym.”

KOMPRESY Z GOTOWANYCH I SUROWYCH ZIEMNIAKÓW

Utarte surowe ziemniaki leczą oparzenia, odmrożenia, stłuczenia i nawet bardzo zestarzałe rany. Ziemniaczaną papką dobrze jest okładać wysypki, wykwity i liszaje. Choroby skórne i swędzącą wysypkę złagodzą kąpiele z krochmalem. Papką z gotowanych ziemniaków okłada się klatkę piersiową, szyję, okolice gardła – to naprawdę skuteczny sposób na przeziębienie, bóle gardła, gorączkę i kaszel. Ziemniaki zawierają tomatynę, która niszczy niektóre bakterie i grzyby.

SOK Z SUROWYCH ZIEMNIAKÓW

Niezastąpiony przy zapaleniu śluzówki żołądka, jelit, dwunastnicy, wrzodach, zgadze, nadkwaśności. Wymyte, wytarte starannie ziemniaki w łupinach utrzeć na drobnej tarce. Wycisnąć sok z krochmalem. Pić tylko świeży, po ½ szklanki dziennie na czczo do ustąpienia objawów. Przy wrzodach nawet 2 szklanki dziennie rozłożone na porcje.

STARA RECEPTA NA ZAPALENIE PŁUC

4 średnie ziemniaki, wydłubać oczka, skrajać bez obierania, dodać dwie łyżki siemienia lnianego, jedną zgniecioną główkę czosnku i 5 szklanek wody gotować 20 minut. Uzyskanym wywarem robiono choremu lewatywę. Podobno jedna wystarczała.

DIETA ZIEMNIACZANA

Przy codziennym spożywaniu 1-1,5 kg ziemniaków przez diabetyka, ustępują objawy chorobowe, jak cukromocz, wielomocz, nadmierne pragnienie. Poprawia się ogólny stan zdrowia. Przyczynia się do tego duża zawartość potasu, magnezu, kwasów organicznych, które regulują równowagę kwasowo zasadową krwi.
Kilkudniowa dieta ziemniaczana leczy ciężkie stany u chorych z zapaleniem nerek, z podwyższoną ilością mocznika i kreatyniny. Po 5-dniowej diecie kartoflanej (piure, zupa kartoflana, ziemniaki pieczone, kluski kartoflane obniżają się wartości mocznika i kreatyniny.
Uwaga: Do celów leczniczych stosujemy ziemniaki ze sprawdzonego źródła lub własnego ogródka.

MASECZKA Z ZIEMNIAKÓW NA ZNISZCZONE DŁONIE

Ugotowane w łupinach ziemniaki obrać ze skórki, rozgnieść widelcem i wymieszać z odrobiną mleka. Rozsmarować na dłoniach, owinąć ściereczkami. Trzymać kompres na dłoniach przez 15 minut i zmyć ciepłą wodą.

Źródło: Sekrety-Zdrowia.org