Lekarze ujawnili lecznicze właściwości selera. To warzywo zawiera flawonoidy, które zmniejszają stan zapalny w mózgu i poprawiają wydajność pamięci. Seler zawiera dzienną dawkę błonnika, a także witamin C, K i potas.
Regularne spożywanie tego produktu łagodzi alergie, poprawia procesy trawienne, ulepsza funkcjonowanie układu nerwowego i będzie pomocne w chorobach wątroby oraz nerek. Lekarze wskazali główne właściwości lecznicze selera.
Seler usuwa szkodliwy cholesterol z organizmu. Ze względu na wysoką zawartość ftalidów w selerze we krwi inicjowane są procesy oczyszczania. Seler oczyszcza organizm z toksyn. Sok ze selera to najlepszy naturalny środek do czyszczenia osadów.
Selery zmniejsza stany zapalne. Efekt ten uzyskuje się dzięki zawartości poliacetylenów. Seler należy włączyć do diety w przypadku chorób układu mięśniowo - szkieletowego, zapalenia oskrzeli, astmy i dolegliwości skórnych.
Seler obniża ciśnienie krwi. Aktywne związki zwane ftalidami rozluźniają mięśnie wokół tętnic i obniżając ciśnienie krwi. Serce korzysta również na wysokiej zawartości magnezu i potasu zawartego w korzeniu selera.
Jednak główną zaletą selera jest to, że pomaga oczyścić ciało i stracić dodatkowe kilogramy. Lekarze zalecają picie soku z selera podczas zatruć. Co najmniej raz w miesiącu należy organizować sobie postne dni, stosując seler w diecie, aby oczyścić organizm w naturalny sposób.