Wiele warzyw bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie. Jednym z nich jest z pewnością burak ćwikłowy. Jego lecznicze działanie było postulowane już od dawna, podsumujmy naszą wiedzę o tej czerwonej bulwie.
Buraki ćwikłowe są niesłusznie mylone z burakami cukrowymi. Jednak oprócz części wspólnego genomu te dwa warzywa mają niewiele wspólnego. Burak cukrowego zawiera wiele sacharozy i jest stosowany wyłącznie do wytwarzania przemysłu cukrowego. Z kolei burak ćwikłowy zawiera dużo błonnika, o niskiej zawartości cukru i ma wspaniały smak.
Burak zawiera wszystkie elementy potrzebne do zachowania zdrowia. Jego ciemny, intensywny kolor czerwony jest spowodowany obecnością Betaniny, której pozytywne cechy nie są powszechnie znane. Betanina ma na przykład działanie przeciwrakowe, a przede wszystkim chroni wątrobę, prostatę i płuca. W burakach jest dużo witaminy B9, która jest istotna szczególnie dla kobiet w ciąży, ponieważ pozwala na uniknięcie potencjalnych zakłóceń w rozwoju płodu.
Sok z buraków może służyć jako doskonałe źródło witamin (A, B1, B5, B6, C i E) i minerałów, takich jak potas, magnez i wapń. Buraki są bogate w witaminę K, która wspiera krzepnięcie krwi. Dlatego ludzie, którzy biorą leki przeciwzakrzepowe powinni korzystać z nich z umiarem.
Buraki są wyjątkowo bogate we flawonoidy, które są rodzajem przeciwutleniaczy. Chronią nas one przed wolnymi rodnikami, które często mogą być przyczyną chorób układu krążenia. W jednym z brytyjskich badań stwierdzono, że picie soku z buraków może spowodować nawet wzrost wytrzymałości sportowców i to aż o 16%. Efekt ten jest prawdopodobnie spowodowany dużą zawartością azotanów w soku, które w kontakcie ze śliną przekształcany w azotyny. Te azotyny powodują, że mięśnie sportowców otrzymują więcej tlenu i składników odżywczych.
W skórze buraków znajduje się trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż w jego miąższu. Więc spożywając buraki należy pomyśleć o takich metodach jego przygotowania, które ją zachowują. Burak może być gotowany lub jedzony na surowo w sałatce. Szczególnie dobrze komponuje się z cykorią oraz olejem z orzechów włoskich. Buraki można usmażyć jako chrupiące płatki i przede wszystkim są głównym składnikiem słynnego barszczu z Europy Wschodniej.