czwartek, 25 kwietnia 2019

Jedzenie pikantnych potraw przedłuża życie



Pikantne jedzenie jest związane ze zmniejszeniem ryzyka zgonu, wynika z analizy danych żywieniowych ponad 485 tysięcy ludzi.

Uczestników ogromnego chińskiego badania obserwowano w latach 2004 i 2008. Kontrolowano rodzinną historię chorobową, wiek, wykształcenie, cukrzycę, palenie tytoniu i wiele innych. Naukowcy odkryli, że osoby spożywające ostrą żywność, głównie papryczki chili przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu, mają o 10 procent zmniejszone ogólne ryzyko zgonu. Za to spożywanie potraw pikantnych sześć do siedmiu razy w tygodniu ma zmniejszać ryzyko zgonu o 14 procent.

Częstotliwość choroby niedokrwiennej serca, choroby układu oddechowego i nowotwory występowały rzadziej u osób jedzących pikantnie. Autorzy badania zauważyli, że kapsaicyna, główny składnik papryczek chili, była już powiązana z innymi badaniami, gdzie stosowano ją jako antyoksydant oraz przeciwzapalnie.

"Potrzebujemy więcej dowodów, zwłaszcza w badaniach klinicznych, w celu dalszej weryfikacji tych wyników" – powiedział współautor badania, dr Lu Qi, profesor żywienia na Harvard T.H Chan School of Public Health.                          
Żródło:https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/jedzenie-pikantnych-potraw-przedluza-zycie