niedziela, 12 maja 2019

Mięta pieprzowa i jej niezwykłe właściwości lecznicze


Najnowsze badania wykazały, że spożywanie mięty pieprzowej przed posiłkami jest najskuteczniejszym sposobem w łagodzeniu objawów zaburzeń przełykania. Oprócz tego, roślina pomaga zmniejszyć ilość gazów w jelitach i ułatwia trawienie.


Badania przeprowadzone przez Medical University of Southern Carolina pokazują, że olejek miętowy może pomóc w rozluźnieniu mięśni gładkich w przełyku, w przypadku trudności w połykaniu i bólach w klatce piersiowej podczas spożywania posiłku.

Naukowcy przebadali 38 pacjentów za pomocą sondy. Pacjenci, którzy doświadczyli trudności w połykaniu, spożywali tabletki z miętą pieprzową tuż przed posiłkami. Osoby cierpiące na bóle w klatce piersiowej przyjmowały tabletki tylko w razie potrzeby.
Wyniki pokazały, że aż 83% pacjentów, którzy przyjmowali tabletki przed jedzeniem, czuło się lepiej w porównaniu do grupy kontrolnej. Spożywanie mięty było najbardziej korzystne dla pacjentów, którzy jednocześnie mieli problemy z połykaniem oraz odczuwali ból w klatce piersiowej w trakcie jedzenia.

Zaburzenia przełyku, takie jak refluks lub spastyczność przełyku, powodują bolesne skurcze, które mogą przeszkadzać w jedzeniu. Zaburzenia te są trudne do zdiagnozowania i leczenia, ponieważ występują tylko od czasu do czasu. Eksperci twierdzą, że mięta pieprzowa jest doskonałym środkiem na tego typu problemy.

Mięta jest znana ze swoich właściwości rozluźniających mięśnie. Ponadto, znane od tysięcy lat zioło uspokaja i reguluje procesy trawienia. Mięta może również pomagać w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Badanie na temat wpływu mięty pieprzowej na przełykanie zostało opublikowane w czasopiśmie Digestive Diseases and Sciences.