piątek, 2 sierpnia 2019

Ogórki są świetnym substytutem aspiryny

Ilustracja

Lekarze opowiadali o dobroczynnych właściwościach ogórków, których wielu nie zna. Po pierwsze, to warzywo jest doskonałym substytutem aspiryny. Badanie wykazało, że woda z ogórka ma działanie przeciwzapalne, podobne do działania kwasu acetylosalicylowego (aspiryny), ale bez negatywnego wpływu na żołądek.
Ze względu na tę specyfikę ogórki są szczególnie polecane osobom starszym. Istnieje nawet „dieta ogórkowa”, która zatrzymuje utratę masy mięśniowej, występującą podczas starzenia się organizmu, i stanowi doskonałą profilaktykę osteoporozy - łamliwości kości. Ogórki pomagają także w objawach nadciśnienia, udarów i chorób układu krążenia.

Pomimo tego, że ogórki posiadają bardzo mało witamin, zawierają dużą liczbę przeciwutleniaczy - flawonoidów, triterpenów i lignanów, które zapobiegają powstawaniu nowotworów złośliwych. Do blokowania wzrostu komórek nowotworowych przyczynia się rzadki składnik, który jest obecny w ogórku – kaburbitacynie – pisze MedicForum.