TARCZYCA BARDZO WAŻNY ORGAN!
Hormony tarczycy wpływają na funkcję większości narządów, więc jeśli tarczyca nie działa prawidłowo można mieć problemy w wielu innych częściach ciała. Najczęstsze problemy z tarczycą to: niedoczynność i nadczynność, wole, guzki tarczycy, rak tarczycy, zapalenie tarczycy.
Niektóre znaki, które sugerują, że z naszą tarczycą jest coś nie halo!
1). Bóle w mięśniach, w stawach
2). Zespół cieśni nadgarstka
3). Obrzęk szyi
4). Wypadanie włosów
5). Sucha skóra
6). Drażliwość jelit
7). Zaburzenia miesiączkowania
8). Problemy z sercem
9). Problemy z oczami i wiele innych...
Jakie mogą być przyczyny problemów z tarczycą?
1). Ciężkie metale - zwłaszcza rtęć
2). Szkodliwe promieniowanie jakie nas otacza
3). Alergie pokarmowe
4). Zmęczenie nadnerczy - stres
5). Celiakia
Trucizny na jakie jesteśmy narażeni to nie tylko ciężkie metale, mamy wokół siebie mnóstwo pestycydów, herbicydów, fungicydów, syntetycznych perfum, past do zębów zawierających halogeny. Składniki chemiczne: chlor, brom, fluor, jod powodują niedoczynność tarczycy... ale te halogeny mogą także naśladować działanie jodu tym samym prowadzić do nadczynności tarczycy. Dziś chlor, fluor są powszechnie spotykane wszędzie: w wodzie pitnej, paście do zębów... zawierają je produkty mączne... poza tym szkodliwe jest dla nas dzisiaj wszelkiego rodzaju promieniowanie. Z tego jasno wynika, że należy wystrzegać się wyżej wymienionych trucizn i oczyścić organizm z ciężkich metali.
Oczywiście ważna jest dieta. W diecie nie są wskazane: brukselka, kapusta, rzepa, rzodkiewka, brokuły, kalafior, jarmuż, proso. Wskazane są produkty bezglutenowe i w większości surowa żywność (ekologiczna). Należy ograniczyć korzystanie z perfum.
Ciężkie metale należy oczyszczać naturalnymi lekarstwami. Komu jest potrzebny jod powinien spożywać: ekologiczne jajka, pietruszkę, ziemniaki, sól himalajską, fasolę i bezglutenowe produkty.... poza tym awokado, migdały, banany, pestki dyni, soczewicę. Z wodorostów: morszczyn - bogaty w jod, tradycyjnie jest używany do utraty wagi, zawiera takie minerały jak: potas, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Olej kokosowy - większość olejów, które używamy do gotowania mają negatywny wpływ na tarczycę ale olej kokosowy wspomaga metabolizm więc wskazane jest jego spożywanie w chorobach tarczycy. Spożywać 2 łyżki dziennie oleju kokosowego (można dodać do gotowania, w sałatkach, położyć na bezglutenowe "krakersy").
Osoby chore na tarczycę, które przeszły na naturalną zdrową dietę czują się lepiej (wywiady z chorymi).
1). Wszyscy zgadzają się co do tego, że im pomaga oczyszczenie z ciężkich metali i dostarczenie niezbędnych witamin dla organizmu, które je kontrolują.
2). Wyrażają się pozytywnie o oleju kokosowym.
3). Regularnych ćwiczeniach jogi
4). Polecają gorącą herbatę imbirową.
5). Zalecają smarowanie olejkami z drzewa sandałowego okolic tarczycy, czyli poniżej jabłka Adama (moim zdaniem lepsze są frankincense).
Oczywiście nie jest wskazany alkohol, kawa, cukier. Wszystko co byście nie zrobili to jednak najważniejsza będzie dieta, i sami musicie ją sobie ustawić w zależności od waszych indywidualnych potrzeb - niezdrowa dieta da wam szybką odpowiedź poprzez waszą tarczycę.
Należy pamiętać, że tarczyca jest niezwykle ważnym organem w naszym ciele, kiedy szwankuje mamy naprawdę problem ze swoim zdrowiem.