piątek, 4 października 2019

Grzyby jadalne mogą być pomocne w leczeniu raka prostaty



Naukowcy z Japonii odkryli zaskakujący związek pomiędzy regularnym spożywaniem grzybów a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka prostaty. Chociaż póki co udowodniono jedynie niewielką korelację, badacze pragną dokładniej zgłębić ten temat w kolejnych eksperymentach i analizach. Co zatem wiemy na pewno?
Sposoby leczenia raka prostaty są stale doskonalone, jednak mniejsze postępy osiągamy w działanach profilaktycznych. Być może przełomowe okaże się odkrycie japońskich naukowców, którzy znaleźli korelację pomiędzy regularnym spożywaniem grzybów a niższym ryzykiem zachorowania na ten typ nowotworu. Wnioski opublikowano w czasopiśmie naukowym Journal of Cancer.

Już przegląd badań z 2012 roku wykazał, że niektóre grzyby zawierają związki o właściwościach przeciwnowotworowych, przeciwcukrzycowych i przeciwzapalnych. Jednak dopiero w niedawno przeprowadzonym badaniu o podobnej tematyce wzięli udział ludzie. Zdaniem naukowców, zdołano w ten sposób udowodnić, że spożywanie grzybów wzmacnia odpowiedź immunologiczną organizmu na komórki rakowe, zapobiegając w ten sposób powstawaniu raka prostaty oraz jego nawrotom.
Do badania wykorzystano dane medyczne na temat ponad 36 tysięcy Japończyków w wieku od 40 do 79 lat, których stan zdrowia nadzorowano przez średnio 13 lat. Informacje o stanie zdrowia zawierały m.in. historię chorobową, poziom aktywności fizycznej, dane o paleniu i spożywaniu alkoholu czy poziomie wykształcenia. Każdy z uczestników został przypisany do jednej z pięciu grup, które rozróżniono na podstawie spożycia grzybow:
  • 6,9% uczestników nie jadło grzybów wcale;
  • 36,8% jadło grzyby 2-3 razy w miesiącu;
  • 36% jadło grzyby 2 razy w tygodniu
  • 15,7% jadło grzyby 3 razy w tygodniu,
  • 4,6% jadło grzyby codziennie.
W ciągu 13 lat odnotowano 1 204 przypadki zachorowania na raka prostaty. Naukowcy zauważyli, że osoby, które spożywały grzyby 1-2 razy w tygodniu, posiadały o 8% niższe ryzyko nowotworu od osób, które jadły grzyby rzadziej niż raz w tygodniu. Co więcej, mężczyźni spożywający grzyby 3 razy w tygodniu lub częściej, o 17% rzadziej doświadczali raka prostaty. W wynikach zostały uwzględnione indywidualne preferencje genetyczne uczestników oraz obrany przez nich styl życia – mimo tego korelacja nadal została zachowana. Zmniejszone ryzyko zachorowania nie było więc wynikiem zdrowszej diety czy rezygnacji z używek.
Ważny element badania, który nie został doprecyzowany, a obecnie chcą go zgłębić naukowcy, to wyszczególnienie najbardziej pożytecznych dla naszego zdrowia gatunków grzybów. Jednak już teraz badacze domyślają się, że najcenniejsze będą te, które zawierają najwięcej przeciwutleniaczy, np. L-erotioneinę lub glutation. Pora czekać na dalsze informacje w tej sprawie, ale już teraz możemy wdrożyć więcej grzybów do naszego jadłospisu.