poniedziałek, 4 listopada 2019

Światło słoneczne zdecydowanie poprawia funkcjonowanie flory jelitowej

Naukowcy odktyli, że światło słoneczne poprawia mikroflorę jelitową. Pod wpływem promieniowania ultrafioletowego oddziałującego na skórę zmienia się kompozycję bakterii w jelitach. Staje się coraz bardziej zróżnicowana, co poprawia właściwości ochronne organizmu.

Promieniowanie ultrafioletowe ze Słońca pobudza wytwarzanie w organizmie witaminy D, która sprzyja wzmocnieniu układu odpornościowego. Okazuje się, że niedobór światła słonecznego, który regularnie przeżywają mieszkańcy dużych miast może spowodować samoistne (powstałe bez wyraźnego powodu), choroby zapalnej jelit, stwardnienia rozsianego i innych.


Kanadyjscy naukowcy pracujący pod przewodnictwem prof. Bruce'a A. Vallance'a z University of British Columbia postanowili sprawdzić, czy istnieje bezpośredni związek pomiędzy intensywnością promieniowania ultrafioletowego (UV), a produkcją witaminy D w organizmie i w składzie ludzkiego mikrobiomu jelit. Eksperyment przeprowadzano, w okresie zimowym, gdy poziom promieniowania UV naturalne jest minimalny.

Grupa wolontariuszy składająca się z 21 kobiet, raz na tydzień odbywała trzy sesje po jednej minucie napromieniowania całego ciała za pomocą UV. Dziewięć z nich regularnie przed badaniami przymowała witaminę D. Przed i po badaniu, wszyscy uczestnicy mieli przeanalizowany skład bakterii jelitowych, jak również poziom witaminy D we krwi. Wyniki pokazują, że pod wpływem promieniowania ultrafioletowego u kobiet, które nie przyjmowały witaminy D, różnorodność drobnoustrojów uległa znacznemu zwiększeniu.
Zauważono, że przed ekspozycją na słoneczne promieniowanie UV u  tych kobiet wykrywano mniej zróżnicowane i mniej zbilansowane skupiska mikrobów jelitowych niż u tych, którzy regularnie przyjmują suplementy z witaminą D. Wynika z tego, że to ekspozycja na promieniowanie ultrafioletowe, zwiększa nasycenie i różnorodność mikrobiomu. Po napromienianiu, odnotowano największy wzrost bakterii z rodziny Lachnospiraceae. Mikroby te wytwarzają kwas masłowy zabezpieczający człowieka przed rakiem jelita grubego.

Było to pierwsze badanie, które dowiodło, że promieniowanie UV zmienia skład mikrobiomu jelit poprzez naturalną produkcję witaminy D. Wyniki pozwalają nam twierdzić o odkryciu nowej osi komunikacyjnej skóry i jelit u ludzi. Ponadto wspiera to hipotezę obecności sezonowych wahań mikrobiomu jelit, pokrywających się z wahaniami poziomu witaminy D w krwi. Wyniki tych niezwykle interesujących badań opublikowano w czasopiśmie Frontiers in Microbiology.