sobota, 30 listopada 2019

Związek zawarty w awokado zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę

Ilustracja

Na podstawie badań przeprowadzonych na myszach dowiedziono, że zdrowe cząsteczki tłuszczu, które występują wyłącznie w awokado, mogą zwiększać wrażliwość organizmu na insulinę. Tym samym regularne spożywanie awokado może zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Guelph w Kanadzie dowodzą, że awokado to nie tylko smaczny dodatek do naszej codziennej diety. Zawiera ono również cząsteczki tłuszczu, które w bezpieczny sposób zmniejszają insulinooporność, stan zdrowia poprzedzający cukrzycę typu 2. Szczegóły badania opublikowano w czasopiśmie naukowym Molecular Nutrition & Food Research.

Cukrzyca typu 2 uniemożliwia organizmowi prawidłowe przetwarzanie cukru we krwi. Kluczowy do tego jest hormon trzustkowy, insulina. Osoby cierpiące na cukrzycę albo nie wytwarzają wystarczającej ilości hormonu, albo ich organizm po prostu na niego nie reaguje. Obie przyczyny powodują zbyt wysoki poziom cukru we krwi, który może skutkować szeregiem poważnych problemów zdrowotnych, m.in. chorobami serca, udarem mózgu, uszkodzeniem mózgu oraz nerwów.
Najlepszym sposobem na unormowanie poziomu cukru we krwi jest wprowadzenie zdrowej diety oraz regularnego wysiłku fizycznego. Naukowcy z Uniwersytetu Guelph dowiedli również, że insulinooporność występuje wtedy, gdy mitochondria w komórkach nie są w stanie w wystarczającym stopniu spalać kwasów tłuszczowych poprzez utlenianie. Może temu zaradzić cząsteczka tłuszczu zwana awokatyną B (w skrócie AvoB), która znajduje się w awokado.

Naukowcy przez 8 tygodni karmili myszy dietą wysokotłuszczową, aby wywołać u nich otyłość oraz insulinooporność. Następnie przez kolejne 5 tygodni połowę gryzoni odżywiano karmą wzbogaconą w AvoB. Pod koniec 13 tygodnia myszy, które zjadały AvoB, przybierały na wadze wolniej niż pozostałe gryzonie – ich insulinooporność wzrosła jeszcze bardziej. Badacze doszli do wniosku, że AvoB wspomaga całkowite utlenianie się tłuszczów, a tym samym prowadzi do poprawy metabolizowania cukru, zwiększając wrażliwość komórek na insulinę.

W kolejnym badaniu naukowcy postanowili sprawdzić bezpieczeństwo AvoB na ludziach, którzy przyjmowali substancję w postaci suplementu. Badanie trwało 60 dni, a jego uczestnicy stosowali niezdrowy, zachodni model diety, który obfituje w żywność przetworzoną. Okazało się, że pacjenci dobrze tolerowali dawki AvoB, które wynosiły pomiędzy 50 a 200 mg. Nie stwierdzono żadnych negatywnych skutków ubocznych w narządach wewnętrznych. Odnotowano za to pewną utratę masy ciała, choć autorzy badania przyznają, że nie było to statystycznie istotne.

Kolejne badania dotyczące skuteczności i bezpieczeństwa AvoB mają być już kliniczne, na co wyraziła zgodę kanadyjska służba zdrowia. Naukowcy rozważają sprzedaż AvoB w postaci proszku lub tabletek – może ona ruszyć już w przyszłym roku. Niestety, jedzenie samego awokado nie może mieć tak silnego efektu, jak przygotowywany suplement. Stężenie AvoB różni się w poszczególnych owocach i póki co pozostaje niejasne, w jakim stopniu organizm jest w stanie przyswoić cząsteczkę w takiej formie.