środa, 5 lutego 2020

Kurkuma dla diabetyków



a

Wielu diabetyków zna korzyści diety o niskim indeksie glikemicznym, ale dlaczego nie słyszeli o kurkumie, jednej z najdokładniej zbadanych roślin przeciwcukrzycowych?

Ostatni przegląd opublikowany w International Journal of Endocrinology and Metabolism zatytułowany „Wpływ przeciwhiperglikemiczny i uczulający na insulinę kurkumy i jej głównego składnika kurkuminy” [Anti-Hyperglycemic Effect and Insulin Sensitizing Effects of Turmeric and Its Principle Constituent Curcumin], dodaje obiecujące nowe wsparcie dla opinii, że starożytna hinduska przyprawa kurkuma może być idealną alternatywą lekową, i być może nawet zapobiegać cukrzycy typu 2, która stała się najbardziej powszechną diagnozowaną chorobą na świecie.
Dotyczył on badań z lat 1998-2013 wskazujących na to, że aktywny polifenol w kurkumie zwany kurkuminą może stanowić idealny środek na cukrzycę typu 2, który może mieć wpływ na charakterystyczne oznaki patofizjologiczne choroby np. podniesiony poziom cukru we krwi (hiperglikemia) i insulinooporność.
Dziewiętnaście z nich przeprowadzono na komórkach (in vitro) i zwierzętach (in vivo), każde wykazało korzystne skutki. Pięć z nich stosowało kurkumę lub kurkuminę w próbach klinicznych na ludziach, z których trzy albo na diabetykach, albo osobach na etapie przedcukrzycowym.
Zdumiewające jest to, że udowodniono iż kurkumina może poprawić stan cukrzycy typu 2 dzięki 10 wyraźnie różnym mechanizmom takim jak:
  • Zmniejszenie produkcji glukozy w wątrobie
  • Zmniejszenie produkcji glikogenu w wątrobie
  • Stymulacja zwiększonego poboru glukozy (poprzez zwiększenie ekspresji genów GLUT4, GLUT2 i GLUT3)
  • Zwiększenie aktywacji kinazy AMP
  • Sprzyjanieaktywności wiązania PPARgammaligand
  • Tłumienie stanu zapalnego wywołanego przez hiperglikemię
  • Stymulacja wydzielania insuliny przez tkanki trzustkowe
  • Poprawa działania komórek trzustki
  • Zwiększenie fosforylacji AKT
  • Zwiększenie liczby receptorów β insuliny i zmniejszenie insulinooporności
Badania kliniczne na diabetykach i osobach na etapie przedcukrzycowym wykazały następujące korzystne skutki kurkuminy:
  • Obniżenie poziomu glukozy
  • Poprawę działania komórek beta
  • Poprawę utleniania i wykorzystania kwasów tłuszczowych
Na szczególną uwagę zasługuje jedno z tych badań, to które wykazało, że wyciąg z kurkumy był bardzo skuteczny w profilaktyce u osób w stanie przedcukrzycowym. Opublikowano je w 2012 w Diabetic Care pt. „Wyciąg z kurkuminy w profilaktyce cukrzycy typu 2” [Curcumin extract for the prevention of type 2 diabetes] i wykazało, że podawanie 6 kapsułek zawierających 250 mg kurkuminy dziennie przez 9 miesięcy było w 100% skuteczne w profilaktyce cukrzycy typu 2 u osób w stanie przedcukrzycowym.
Zaobserwowane efekty takie jak te są bardzo obiecujące, kiedy patrzy się w kontekście bardzo fatalnego standardu leczenia opartego na farmaceutykach. Na przykład doustne leki przeciwcukrzycowe, takie jak metformina znane są z poważnych skutków ubocznych. Często obniżają poziom cukru we krwi, tworząc wrażenie powierzchownej normalności fizjologicznej, np cukru we krwi w normie, ale faktycznie zwiększają zachorowalność i śmiertelność. Dzięki możliwości śmiertelnych skutków ubocznych, teraz bardziej niż kiedykolwiek potrzebujemy naturalnego, bezpiecznego, niedrogiego i łatwo dostępnego rozwiązania alternatywnego, takiego jak kurkuma.
Ponadto, mimo dobrze znanego problemu insulinooporności w cukrzycy typu 2, rekombinowana lub genetycznie zmodyfikowana insulina jest często przepisywana dla tych pacjentów – bardzo nielogiczne i nieodpowiedzialne podejście, które ma charakter endemiczny do medycznego paradygmatu, które nie stara się znaleźć przyczyny choroby. Małe, ale bardzo niepokojące ostatnie badanie kliniczne wykazało, że insulina przyspieszała rozwój cukrzycy typu 2, jak również wywoływała rodzaj cukrzycy typu 1, lub „podwójną cukrzycę”.
Cukrzyca jest, oczywiście, napędzana przez wzorzec dietetyczny, który odzwierciedla ewolucyjne niedopasowanie, czyli zachodnia dieta jest wektorem śmiertelnej choroby, która nie przypomina tradycyjnej diety ludzi stosowanej przez tysiące lat, i na której nadal polega dla dobrego zdrowia. Dlatego kurkumy, choć jest niesamowitą alternatywą dla leków na cukrzycę, nie powinno się uważać za „naturalne lekarstwo”, a jest to raczej coś z paliatywnej przeciwwagi do biologicznie nieprawidłowej diety, które choć jest znacznie lepsze niż farmaceutyki (więcej: Nauka potwierdza, kurkuma tak skuteczna jak 14 leków – Science Confirms Turmeric As Effective As 14 Drugs), nadal musi być częścią szerszego, bardziej holistycznego planu, który uwzględnia dietę, ćwiczenia, narażanie toksyczne i czynniki ciała / umysłu / emocji, które są podstawą dobrego samopoczucia i znacząco przyczyniają się do większości chorób.
Źródło: http://www.greenmedinfo.com/blog/why-diabetics-should-know-about-turmeric-1?page=2