Zwiększone spożycie fruktozy wiąże się z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD), chorobą afektywną dwubiegunową i agresywnym zachowaniem - stwierdzili naukowcy z University of Colorado. Ich praca wskazuje na nowe prawdopodobne zagrożenia dla tych warunków.
Ostatnie badania wykazały, że powodem, dla którego spożycie fruktozy jest ściśle związane z rozwojem zespołu metabolicznego, jest aktywacja odpowiedzi organizmu na ciągłe poszukiwanie pożywienia i gromadzenie się tłuszczu. Było to konieczne, aby nasi przodkowie przeżyli, ale obecnie zwiększone spożycie cukru i fruktozy w żywności może prowadzić do nadpobudliwości w poszukiwaniu pożywienia.
„Przedstawiamy dowody na to, że fruktoza, obniżając energię w komórkach, wywołuje nadaktywną reakcję w poszukiwaniu pożywienia, podobną do postu” - wyjaśnił Richard Johnson, współautor badania.
Obie reakcje prowadzą do gromadzenia się kwasu moczowego w organizmie. Taka reakcja stymuluje impulsywność, podejmowanie ryzyka, pragnienie różnorodności i nowości, a także szybkie podejmowanie decyzji i agresywność. Nadmierna aktywacja tego procesu z powodu większego spożycia cukru może powodować zaburzenia zachowania, od ADHD po agresję.
Warto zauważyć, że wysokoglikemiczne węglowodany i słone potrawy mogą również przyczyniać się do tych stanów, ponieważ mogą być przekształcane w organizmie we fruktozę.
„Widzimy, że cukier może być czynnikiem ryzyka, ale nie neguje to znaczenia innych przyczyn zaburzeń zachowania, w tym genetycznych, emocjonalnych i innych” - podsumował Johnson.
Naukowcy będą kontynuować badania, aby potwierdzić behawioralne skutki nadmiernego spożycia cukru i zbadać potencjalne strategie leczenia chorób za pomocą inhibitorów metabolizmu fruktozy.