Witamina D może obniżać ryzyko śmierci z powodu korona wirusa. Świadczą o tym najnowsze obserwacje amerykańskich naukowców.
Naukowcy z Boston University odkryli, że utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy D w organizmie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu choroby COVID-19. Wnioski specjalistów opublikowało czasopismo naukowe PLOS One.
Badając amerykańskich pacjentów z COVID-19, naukowcy pobrali próbki krwi od 235 osób, mierząc ilość jednego z głównych markerów poziomu witaminy D, tj. 25 - hydroksywitaminy D. Pośród uczestników badania 74 procent zostało przyjętych do szpitala z ciężkim koronawirusem, a 32,8 procent miało wystarczającą dawkę witaminy D.
Podczas obserwacji naukowcy odnotowali śmierć 16,3 procent pacjentów powyżej czterdziestego roku życia, a tylko 9,7 procent z nich miało wystarczający poziom witaminy D w organizmie, czyli co najmniej 30 nanogramów na mililitr. Dla porównania 20 procent zmarłych miało niski poziom witaminy D.W związku z tym naukowcy doszli do wniosku, że normalizacja poziomu witaminy D w organizmie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu koronawirusa.
„To badanie dostarcza bezpośrednich dowodów na to, że wystarczająca ilość witaminy D może zmniejszyć powikłania, w tym burze cytokinowe i ostatecznie śmierć z powodu COVID-19” - powiedział autor badania Michael Holick.
Żródło: https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/witamina-d-moze-obnizac-ryzyko-smierci-z-powodu-koronawirusa