Autorzy opracowań naukowych doszli do tych samych wniosków na przestrzeni kilku lat. E171 jest stosowany głównie w przemyśle spożywczym jako biały barwnik. Dodawany jest do setek rodzajów produktów, tj. np. do gumy do żucia, majonezu, wyrobów cukierniczych, lodów. Teraz władze będą próbować jak najszybciej zakazać jego stosowania w UE.
W 2016 r. EFSA przeprowadził ocenę bezpieczeństwa dwutlenku tytanu i stwierdził, że nie ma wyraźnych dowodów na poparcie rakotwórczości lub genotoksyczności E171.
Jednocześnie zaczęły pojawiać się badania, które dowodzą, że szkody powodowane przez dwutlenek tytanu mogą się kumulować, jeśli dostaną się do organizmu człowieka w postaci nanocząstek o średnicy mniejszej niż 100 nm. W 2020 roku Francja jako pierwszy kraj na świecie wprowadziła zakaz stosowania tego dodatku do żywności.
Szef Rady Badawczej E171, Maged Yones, powiedział, że chociaż badanie nie jest do końca jasne, to nie można odrzucić obaw dotyczących genotoksyczności dwutlenku tytanu.
„Biorąc pod uwagę wszystkie dostępne badania naukowe i dane, Rada doszła do wniosku, że dwutlenku tytanu nie można już uważać za bezpieczny suplement diety” – powiedział Maged Yones. „Ważnym elementem tej decyzji było to, że nie możemy wykluczyć genotoksyczności spowodowanej spożyciem cząstek dwutlenku tytanu. Po połknięciu wchłanianie cząsteczek dwutlenku tytanu jest niskie, jednak mogą one gromadzić się w organizmie”.
E171 jest używany głównie w przemyśle spożywczym jako biały barwnik. Dodawany jest do setek rodzajów produktów, tj. do gumy do żucia, majonezu, wyrobów cukierniczych, lodów.
Nowa klasyfikacja barwnika niekoniecznie będzie prowadzić do natychmiastowego zakazu stosowania tego dodatku w UE. Jednak opinia Rady jest zwykle podstawą odpowiednich działań organów regulacyjnych Komisji Europejskiej i krajów członkowskich.
Stella Kyriakides, komisarz UE ds. Zdrowia i bezpieczeństwa żywności, napisała już na Twitterze, że projekt ustawy o całkowitym zakazie E171 zostanie przedstawiony tak szybko, jak to możliwe.