środa, 7 lipca 2021

Ogórek pomaga w detoksie i chudnięciu

 

Ogórek: zdjęcie


Od starożytności ogórki były popularnym warzywem używanym w hinduskiej tradycyjnej medycynie. Znane z właściwości przeciwcukrzycowych, obniżających lipidy i jako przeciwutleniacze, ogórki mają oczyszczający wpływ na organizm.


Są także „chłodzące”, i we wspaniały sposób zapobiegają odwodnieniu, konstypacji i przegrzaniu.

Ogórek – wartość odżywcza

Więcej niż tylko sposób zmniejszania opuchlizny wokół oczu, ogórki dają również imponujące korzyści jeśli chodzi o walkę z wolnymi rodnikami i stanem zapalnym. Zawierają silne związki polifenolowe, które mogą pomóc naturalnie spowolnić starzenie spowodowane stresem oksydacyjnym.
Po zbadaniu potencjalnych umiejętności wychwytywania przez ogórki wolnych rodników, naukowcy z Instytutu Nauk Farmaceutycznych w Haryana, Indie, informują, że w ogórkach „obecność flawonoidów i garbników w ich ekstrakcie,jak wykazał wstępny przesiew fitochemiczny, sugeruje, że te związki może być odpowiedzialne za wymiatanie wolnych rodników i mają właściwości przeciwbólowe… regularne spożywanie naturalnych przeciwutleniaczy z warzyw, owoców, herbaty i ziół może przyczynić się do przesunięcia równowagi w kierunku obszernego stanu przeciwutleniaczowego”.
Filiżanka ogórków (ze skórką) zawiera:
  • 16 kalorii
  • Zero białka, tłuszczu, błonnika czy cukru
  • 17 mg wit. K
  • 3 mg wit. C
  • 6 mg magnezu
  • 152 mg potasu
  • 8 mg manganu.

9 korzyści odżywczych ogórka

1. Dobre źródło przeciwutleniaczy zwalczających raka

Z odżywczego ogórka wyodrębniono kilka bioaktywnych składników, w tym: kukurbitacyny, glikozydy, lignany, apigeninę i flawonole jak firestin. Są znane z posiadania silnych właściwości zwalczających raka, bo mogą chronić DNA i komórki przed uszkodzeniem z powodu stresu oksydacyjnego. Fisetin szczególnie wiąże się ze zdrowiem mózgu i zachowaniem funkcji poznawczych, a kukurbitacyny znane są z właściwości zmniejszających guzy nowotworowe.
Naukowcy z Uniwersytetu Walencja w Hiszpanii wykryli, że kukurbitacyny, przeciwutleniacze, rodzaj związku tripertenowego mogą wymusić smierć komórek rakowych (proces znany jako apoptoza). Najważniejszymi mechanizmami w kwestii wpływu kukurbitacyny na apoptozę są ich zdolności do modyfikowania działań via czynniki komórkowe albo geny i aktywacji białek przeciwguzowych.
To jest dokładnie powód dla którego geny nie decydują o przeznaczeniu: jedzenie wielu produktów wysoko przecuwutleniaczowych może bardzo zmniejszyć ryzyko raka, nawet jeśli, niestety, jest on sprawą rodzinną, czyniąc ogórki naturalna metodą leczenia raka.

2. Dużo substancji odżywczych a mało kalorii

Ogórek to jedno z warzyw najbogatszych w wodę, co oznacza, że daje cenne witaminy i minerały, a jeszcze jest bardzo nisko kaloryczny – około 16 kal na filiżankę. Skoro zawiera około 95% wody, robi dobrą robotę wypełniając żołądek i wizualnie dodają objętości posiłkom bez obciążenia.
To oznacza, że można jeść więcej i odczuwać dosyt, nadal trzymając się ogólnie zdrowej, nisko kalorycznej albo nisko węglowodanowej diety. Poza tym, ogórek pomaga ugasić pragnienie i zapobiec chęci przekąsania z powodu odwodnienia.

3. Pomaga w detoksie organizmu

Ogórki wspomagają przewód pokarmowy, w tym pomagają w oczyszczeniu wątroby, która jest naszym głównym narządem odtruwającym, poprzez usuwanie nagromadzonych toksyn i odpadów z krwi i jelit. Sa także naturalnym produktem moczopędnym, co oznacza, że pomagają organizmowi w produkcji większej ilości moczu do pozbywania się toksyn i odpadów.
Dzięki temu procesowi są wspaniałe w zmniejszeniu wzdęć i mało komfortowego zatrzymywania wody, jeden powód do zwiększenia konsumpcji ogórków po balandze ze słonymi daniami i alkoholu.

4. Nawilża i wygładza skórę

Sok ze świeżych ogórków od wieków używano do naturalnego odżywiania zniszczonej, suchej i wrażliwej skóry. Jak wykazały pewne badania, plasterki ogórka lub nasiona przykładane bezpośrednio na skórę dają skutek łagodzący i chłodzący w przypadku podrażnień skóry i zmniejszają opuchliznę i zaczerwienienia. Używany był jako naturalny środek na trądzik, blizny i inne szpecące rzeczy.
Ogórki mają moc relaksowania i łagodzenia bólu, plam i obrzęku występujących po oparzeniu słonecznym, stając się wspaniałym naturalnym na to środkiem. Uważa się je za „czynnik chłodniczy, hemostatyczny i tonizujący, przydatny w leczeniu hyperdipsii lub thermoplegii”. Innymi słowy, ogórki pomagają zatrzymać krwawienie, ograniczyć gromadzenie się ciepła wiązanego ze stanem zapalnym, ugasić pragnienie, złagodzić odwodnienie i walczyć z „udarem słonecznym”, wszystko w tym samym czasie!

5. Pomaga poprawić zdrowie serca

Znajdujące się w ogórkach lignany mają dobrze udokumentowane zdolności wzmacniające odporność, przeciwzapalne, które są korzystne w zwalczaniu chorób układu krążenia. Badania oceniające skutki spożywania ligandów z pokarmów roślinnych (w tym z dobrych źródeł, np. siemię lniane lub sezam) odkryły korzystne skojarzenia z poziomami białka C-reaktywnego, działanie obniżające cholesterol całkowity i lipoproteiny o małej gęstości (LDL) i poprawiające poziom ciśnienia krwi.
Ogórki dostarczają również ważne minerały takie jak potas i magnez, pomagające zachować zdrowe serce. Potas wiąże się ze zdrowszym poziomem krwi, bo pomaga kontrolować płyny w organizmie, dlatego niska konsumpcja potasu z owoców i warzyw często wiąże się ze słabym zdrowiem serca. Bogate w magnez produkty są dobre także dla ciśnienia krwi, oprócz ogólnego funkcjonowania nerwów, regulacji pulsu, równowagi płynów, lepszą stabilność poziom cukru we krwi i większe wydatkowanie energii.

6. Poprawia trawienie i łagodzi konstypację

Nasiona ogórka znane są z właściwości leczniczych, redukujących ciepło w organizmie, i często stosuje się je w zapobieganiu i naturalnym łagodzeniu konstypacji w tradycyjnych metodach leczenia jak Ayurveda. Wielu ludzi cierpi na niedobór magnezu nawet o tym nie wiedząc, a ogórki jako źródło magnezu i innych elektrolitów pomagają nawadniać jelita i ścianki przewodu pokarmowego, dbając w ten sposób o twoją „regularność”.
Są wspaniałym warzywem do miksowania i sporządzania koktajli, można je łączyć z innymi nawadniającymi owocami i warzywami: melon, limonka, avocado, seler i koper włoski – by zrobić sobie naturalny napój anty-wzdęciowy.

7. Pomaga alkalizować krew

Ogórek jest jednym z najbardziej alkalicznych produktów, który pomagają równoważyć pH i przeciwdziałać skutkom kwasowej diety. Ograniczanie konsumpcji pokarmów wytwarzających kwasy – takich jak potrawy smażone, cukier i rafinowane węglowodany, a jedzenie większej ilości pokarmów produkujących zasady – jest korzystne w ochronie organizmu przed chorobami rozwijającymi się w środowisku kwasowym.
Jak mówi raport opublikowany w Journal of Environmental Public Health, „Życie na ziemi zależy od odpowiedniego pH w i wokół żywych organizmów i komórek. Życie człowieka wymaga ściśle kontrolowanego pH w osoczu około 7. Ogólnie uznaje się, że współczesne ludy rolnicze mają dietę ubogą w magnez i potas, jak również… Skutkiem tego jest dieta która może wywoływać kwasicę metaboliczną, która jest nieodpowiednia dla wymogów żywieniowych określonych genetycznie.
Uważa się także, że odpowiednio zrównoważone pH obniża poziom leptyny, głównego hormonu wiążącego się z kontrolą głodu i apetytu, jak również stanu zapalnego, przyczyny większości chorób. Ponieważ organizm potrafi łatwo trawić substancje odżywcze w postaci płynów, jest to jednym z powodów dlaczego ogórki są popularnym składnikiem zielonych soków alkalizujących.

8. Sprzyja mocnym kościom

Zawierając 22% dziennej dawki wit. K w każdej filiżance ogórków, jedzenie większej ilości ogórków jest dobrym sposobem utrzymania gęstości mineralnej kości. Wit. K (w postaci K2) jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która współpracuje z innymi niezbędnymi składnikami odżywczymi, takimi jak wapń i magnez do zachowania mocnych kości. W rzeczywistości, wit. K lepiej buduje kości niż wapń.
Wit. K wspomaga także zdrowy metabolizm, wchłanianie substancji odżywczych, pomaga w zdrowiu serca, w krzepnięciu krwi, funkcjach neurologicznych, i może pomóc chronić przed rakiem. Ale niedobór wit. K jest powszechny wśród dorosłych i dzieci z powodu diety ubogiej w zielone warzywa, nisko-cholesterolowej, przyjmowane leki i słabą absorpcję substancji odżywczych.

9. Pomaga w profilaktyce i leczeniu bólu głowy

Tradycyjnie ogórki używano jako naturalny lek na ból głowy i łagodzący ból, bo zwalczają stan zapalny i opuchliznę. Bóle Głowy albo migreny mogą być skutkiem wielu rzeczy, łącznie z odwodnieniem, stresem, zmęczeniem, niskim stężeniem cukru we krwi i niedoboru substancji odżywczych.
Liczne badania wykazują, że produkty bogate w wodę i magnez takie jak ogórki zwalczają bóle głowy, kiedy doprowadzają do równowagi płyny w organizmie i zapobiegają odwodnieniu.
________________________________________

Historia ogórka

Ogórek pochodzi z Indii, gdzie obecnie uprawia się wiele jego odmian. Niektóre źródła pokazują, że ogórki uprawiano od co najmniej 3.000 lat! Uważa się, że do innych części Europy przywieźli je Grecy albo Rzymianie, i uprawiane są na każdym kontynencie świata.
Zapisy pokazują, że pewne gatunki ogórków pojawiły się najpierw we Francji w IX wieku, w Anglii w XIV wieku, i w Ameryce w połowie XVI. Mówiąc językiem botanicznym, ogórki są faktycznie owocami blisko spokrewnionymi z melonem, a większość ludzi uważa je za warzywa, tak jak pomidory i kabaczki (oba są owocami!)
Powszechnie znany jako cucumber [wym. kiukamber] w krajach anglojęzycznych, to bogate w wodę warzywo występuje pod wielu nazwami na świecie – np. khira (hinduski) i sakusa (sanskryt). Obecnie uprawiany w regionach Himalajów oraz szeroko uprawiany i eksportowany w Indiach, Azji i Afryce północnej.
Stosowanie ogórka znane było od wieków jako naturalna metoda łagodzenia napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zwalczania bólu, podrażnienia skóry, bólu głowy i poprawy trawienia, ponieważ jego nasiona są odżywcze, oczyszczające i mają działanie moczopędne. Sok z ogórków również od dawna stosowano jako naturalny wzmacniacz elektrolitów przed powstaniem napojów energetycznych takich jak witaminizowana woda. A ponieważ ogórki mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, stosowano je jako środek przeciwko trądzikowi lub do zmniejszenia zaczerwienienia i obrzęków skóry.
________________________________________

Kupowanie i przechowywanie ogórków

Najlepsze są ogórki uprawiane organicznie, niewoskowane, należy jeść je całe (zwłaszcza że chcesz jeść skórę), a nasiona zawierają ważne składniki – wit. A. Uprawiane w ziemi skażonej pestycydami zawierają dużo substancji chemicznych, które trafią do twojego organizmu.
Woskuje się je po to by nie zostały uszkodzone w transporcie. Nawet organiczne mogą być woskowane, ale ten wosk zawieraja mniej szkodliwych substancji, nie jest syntetyczny i skażony chemicznie.
Przechowuj je w niskiej temperaturze, np. w worku plastikowym w lodówce – nie dłużej niż 3 dni.