piątek, 9 lipca 2021

Oregano, przyprawa zaskakująco korzystna dla zdrowia

 


 Oregano jest bardzo popularną przyprawą kuchenną, która nadaje potrawom wyjątkowego smaku. Roślina posiada mocny smak i aromat i można stosować ją do gotowania zarówno w formie suszonej, jak i świeżej. Warto jednak wiedzieć, że walory smakowe to nie jedyna zaleta oregano, ponieważ posiada ono szczególne właściwości zdrowotne.

Tylko jedna łyżeczka suszonego oregano zawiera prawie 8% dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Spożywane ziele pomaga organizmowi zabijać bakterie, które powodują infekcje, a także zmniejsza stany zapalne i zapewnia szereg dodatkowych korzyści zdrowotnych.

Oregano zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom odpowiedzialnym za nowotwory oraz choroby związane z sercem. Dodatkowo olej z oregano zawiera duże ilości karwakrolu i tymolu – dwóch przeciwutleniaczy, które szczególnie pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek wywołanym przez wolne rodniki.

Oprócz zawartości przeciwutleniaczy, oregano może także wiązać się z kilkoma związkami, które dają mu działanie antybakteryjne. Dzięki temu spożywanie oregano może pomóc na przykład w zwalczaniu E.coli oraz Pseudomonas aeruginosa – dwóch popularnych szczepów bakterii, które uprzykrzają ludziom życie.
Działanie antybakteryjne oregano jest porównywane z innymi ziołami o podobnym zastosowaniu, takimi jak szałwia oraz tymianek. Działanie ochronne oregano może dotyczyć także niektórych szczepów wirusowych, na przykład norowirusów powodujących dolegliwości takie jak biegunka, nudności i ból brzucha.

Należy pamiętać, że wszystkie źródła przeciwutleniaczy chronią nas przed nowotworami. Niektórzy badacze twierdzą, że oregano zawiera potencjalne związki przeciwnowotworowe. Podczas eksperymentu z wykorzystaniem oregano udało się na przykład zabić komórki raka okrężnicy.