Nie jest tajemnicą, że fast food nie jest bardzo zdrową żywnością. Wiele już powiedziano o szkodliwości fast foodów. Jednak naukowcy z George Washington University przenieśli badania nad szkodliwym wpływem fast foodów na organizm na nowy poziom.
Naukowcy odkryli, że wiele produktów typu fast food oferowanych w amerykańskich restauracjach zawiera ftalany. Substancje te są często używane jako plastyfikatory w celu uelastycznienia wyrobów z tworzyw sztucznych. Ftalany są niebezpieczne dla ludzkiego ciała. Niszczą układ hormonalny.
Wcześniejsze badania wykazały, że spożywanie dużych ilości tych substancji przez dzieci prowadzi do występowania u nich różnych chorób, w tym astmy i otyłości. W późniejszym życiu mogą prowadzić do problemów z poczęciem dziecka.
W trakcie badania naukowcy zebrali 64 próbki produktów typu fast food, a także próbki rękawiczek, w których zamówienia składają pracownicy restauracji fast food. Próbki analizowano na obecność jedenastu różnych związków toksycznych. Ftalany znaleziono w 81% produktach. Ponadto 89% z nich zawierało inne plastyfikatory.
Wśród produktów typu fast food pizza serowa miała najniższy poziom chemii. Naukowcy doszli do wniosku, że konieczne jest wzmocnienie kontroli jakości żywności dostarczanej w restauracjach typu fast food.
Autorstwo: tallinn
Źródło: ZmianyNaZiemi.pl