Odkrycia, zostały ogłoszone w numerze czasopisma PeerJ z 28 stycznia 2016 roku. Oparto je na analizie setek recenzowanych artykułów z lat 1969-2012. Badane zanieczyszczenia obejmowały „starsze” chemikalia, takie jak DDT i rtęć, a także nowsze chemikalia przemysłowe, takie jak środki zmniejszające palność i chłodziwa. Warto przypomnieć, że dorośli z zaawansowanym zatruciem rtęcią mogą doświadczyć:
- problemy ze słuchem i mową
- brak koordynacji
- słabe mięśnie
- utrata nerwów dłoni i twarzy
- kłopoty z chodzeniem
- zmiany widzenia
Naukowcy twierdzą, że stężenia w jadalnym mięsie ryb morskich są bardzo zmienne, przy czym jeden region lub grupa ryb może znaleźć 1000-krotnie różne stężenia toksycznych substancji. Autorzy ostrzegają, że chociaż stężenia zanieczyszczeń w rybach morskich stale spadają, nadal pozostają dość wysokie, a zrozumienie skumulowanych skutków licznych ekspozycji na zanieczyszczenia w owocach morza jest niezbędne do określenia konkretnego ryzyka dla konsumentów.