sobota, 19 marca 2022

Flawanole z kakao zmniejszają ryzyko śmierci z powodu udaru i zawału serca o 39%

 


Naukowcy zauważają również, że flawanole mogą zmniejszać ogólne ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Z drugiej strony, multiwitaminy nie wykazały żadnych wymiernych korzyści w tym zakresie. Z wcześniejszych badań wiadomo, że flawonole znajdujące się w kakao, herbacie, owocach, warzywach i jagodach mają pozytywny wpływ na zdrowie układu krążenia.

Tymczasem istnieje bardzo niewiele badań długoterminowych z dużymi uczestnikami, które mogłyby potwierdzić wyniki małych artykułów naukowych. Amerykańscy naukowcy wypełnili tę lukę i przedstawili wyniki badania z udziałem ponad 21 tys. osób, które średnio przez 3,6 roku przyjmowały suplementy flawonolu kakaowego (500 mg) lub multiwitaminy.

 

Wyniki są publikowane na stronie internetowej Kliniki Harvard Medical School.

 

W porównaniu z grupą placebo i grupą multiwitaminową suplementy flawonolu zmniejszyły ryzyko rozwoju choroby sercowo-naczyniowej o 10 - 15%. Ryzyko zgonu z powodu zdarzeń sercowo - naczyniowych było o 27% do 39% mniejsze (im ściślej osoba przestrzegała zaleceń suplementacyjnych, tym było to korzystniejsze). Naukowcy prześledzili zmniejszenie ryzyka zgonu po udarze, zawale serca, rewaskularyzacji wieńcowej, chorobie tętnic szyjnych, dusznicy bolesnej i innych.

 

Tymczasem codzienne przyjmowanie multiwitaminy nie miało znaczącego pozytywnego wpływu na ryzyko rozwoju chorób sercowo - naczyniowych lub zgonu z ich powodu. Równolegle naukowcy ocenili ryzyko zachorowania na raka. Przyjmowanie witamin również nie wykazało znaczących zmian, chociaż poprawiło działanie niektórych ważnych biomarkerów.

 

Wyniki tego badania nie są rozstrzygające. Obecnie trwa obserwacja uczestników. Nadrzędnym celem autorów jest określenie korzyści płynących ze stosowania flawanoli i witamin w profilaktyce chorób układu krążenia i onkologicznych, a także chorób oczu, demencji i innych chorób związanych ze starzeniem się.

Żródło: https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/flawanole-z-kakao-zmniejszaja-ryzyko-smierci-z-powodu-udaru-i-zawalu-serca-o-39