1. Wiśnie mogą Ci pomóc lepiej spać. Jedną z mniej znanych cech wiśni jest to, że są naturalnym źródłem melatoniny, hormonu, który pomaga w regulacji cyklu snu. Podczas gdy dostępne na rynku suplementy melatoniny zazwyczaj mają skutki uboczne (bóle głowy, nudności, zawroty głowy i dziwne sny), nie wywołują ich wiśnie. Eksperci doradzają jeść wiśnie na godzinę przed snem.
2. Wiśnie są dobre dla serca i układu krążenia. Wracając do melatoniny. Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy są podatni na ataki serca, zwykle mają niski poziom melatoniny, a to może być poprawione poprzez jedzenie wiśni. Wykazano, że związki występujące w wiśniach - polifenole - zapobiegają tworzeniu się skrzepów. Ponadto, antocyjany, które są zawarte w wiśni, chroni naczynia przed stresem oksydacyjnym, co oznacza, że wiśnie mogą zapobiec degradacji tętnic.
3. Wiśnie są dobre dla mózgu. Związki, o których mowa powyżej - melatonina, polifenole i antocyjany - mają też korzystny wpływ na funkcje mózgu. Wszystkie chronią komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym i mogą odegrać pozytywną rolę w zapobieganiu różnym formom demencji.
4. Wiśnie to naturalny środek przeciwzapalny - Zdaniem ekspertów, antocyjany zmniejszają stan zapalny i nie powodują skutków ubocznych, które występują w przypadku każdych innych środków farmakologicznych o podobnym działaniu. Na dodatek wiśnie można uznać za naturalny środek, który wzmacnia organizm.
5. Jedzenie wiśni może pomóc sportowcom uniknąć bólów mięśni po treningach, co oznacza więcej czasu na szkolenia i odnowa w krótszym czasie. Efekt wykazano zarówno w zakresie biegania na długich dystansach jak i w treningu siłowym.
6. Wiśnie zapobiegają atakom dny moczanowej - U pacjentów z dną moczanową - jest to bolesne i bardzo złożona postać zapalenia stawów - jedzenie wiśni przez zaledwie dwa dni, obniża ryzyko ataku dny o 35 procent w porównaniu z tymi, którzy nie używali tych owoców.
7. Wiśnie mogą pomagać w zapobieganiu raka - Wykazano, że antocyjany zawarte w wiśni, zmniejszają ryzyko powstania komórek rakowych i stymulują ich zniszczenie. Bardziej szczegółowe wyniki wykazały na przykład zmniejszenie wzrostu komórek raka jelita grubego.
ŻRÓDŁO:https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/7-powodow-aby-jesc-wisnie