wtorek, 1 listopada 2022

Dietetycy wskazali produkty, które redukują stres i poprawiają sen

 


Naukowcy z University College Cork wykazali, że codzienne spożywanie większej ilości sfermentowanej żywności i błonnika przez zaledwie cztery tygodnie może znacznie zmniejszyć stres. Wyniki opublikowano w APC Microbiome Ireland.

W badaniu wzięło udział 45 zdrowych osób w wieku od 18 do 59 lat, które spożywały stosunkowo mało błonnika. Uczestnicy diety kontrolnej na początku badania otrzymywali jedynie ogólne porady żywieniowe. Drugiej połowie pacjentów przepisano dietę bogatą w sfermentowaną żywność.

 

Zalecono im spożywanie 6-8 porcji owoców i warzyw o wysokiej zawartości błonnika (cebula, kapusta, jabłka, banany i owies) dziennie, 5-8 porcji zbóż dziennie, 3-4 porcje roślin strączkowych tygodniowo i 2 -3 porcje produktów fermentowanych dziennie (kimchi, kapusta kiszona, kefir i kombucha).

 

Badanie przeprowadzone cztery tygodnie później wykazało, że uczestnicy diety oceniali swój stres jako niższy. Efekt ten był tym silniejszy, im bardziej uczestnicy ściśle przestrzegali diety. Co ciekawe, jakość snu poprawiła się w obu grupach, chociaż osoby na diecie psychobiotycznej odnotowały większą poprawę snu.

 

Badania z ostatnich dziesięcioleci pokazują, że dieta może mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie psychiczne, a nawet zmniejszyć ryzyko wielu powszechnych chorób psychicznych. Jednym z wyjaśnień tego efektu może być połączenie między mózgiem a mikro biomem jelitowym, które nieustannie wymieniają między sobą sygnały.

https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/dietetycy-wskazali-produkty-ktore-redukuja-stres-i-poprawiaja-sen